Cand este necesara evaluarea psihologica pentru copii?
Nevoile unui copil sunt apropiate de cele ale unui adult insa este important de inteles faptul ca, spre deosebire de adulti, cei mici nu se pot proteja singuri si mai mult decat atat, in cele mai multe dintre cazuri nu pot verbaliza experientele si sentimentele pe care le au fata de acestea. Pentru a putea evalua starea emotionala, psihică sau cognitiva a unui copil se poare realiza o evaluare psihologica copii. O evaluare psihologica se face doar de catre psihoterapeut specializat, prin intermediul unor teste de evaluare psihologica la copii.
Cum il poate ajuta evaluarea psihologica pe cel mic?
Evaluarea psihologica a unui copil poate aduce o multitudine de beneficii, incepand de la identificarea problemelor emotionale sau comportamentale si terminand cu evaluarea traumelor sau a nivelului de stres. De multe ori copiii se exteriorizeaza prin comportament sau prin somatizare, iar terapeutul trebuie sa fie atent la toate aceste semnale atunci cand realizeaza evaluarea psihologica. Astfel, prin evaluare psihologica copii pot fi identificate nevoile acestora, eventuale tulburari psihice, eventuale deficiente de dezvoltare, insa in acelasi timp evaluarea poate fi si baza de plecare spre un tratament adaptat nevoilor copiilor, prin diferite tipuri de terapii.
In ce constau testele psihologice pentru copii?
Exista o varietate de teste de evaluare pentru copii și evaluare pentru adolescenți, in functie de varsta acestora si de gradul de dezvoltare. Aceste teste sunt menite sa identifice nivelul de inteligenta, dezvoltare emotionala sau abilitatile lor interpersonale. Realizam si evaluari psihologice pentru adulti si adolescenti in clinica noastra. Aici puteti descoperi o selectie din testele pe care le putem aplica si in care avem expertiza.
BDI-II – Inventarul de depresie Beck
BDI-II – Inventarul de depresie Beck – este unul din cele mai utilizate instrumente de autoevaluare, construit sa masoare severitatea depresiei la adulti si adolescenti cu varsta peste 13 ani. El a fost construit ca un indicator al prezentei si severitatii simptomelor depresive si nu ca un instrument de diagnostic in sine.
PDSQ – Chestionarul de screening si diagnostic psihiatric
PDSQ – Chestionarul de screening si diagnostic psihiatric – este un instrument de autoevaluare pentru a detecta cele mai frecvent intalnite tulburari de sanatate mentala: tulburarea depresiva majora, tulburarea de stres posttraumatic, bulimie/alimentatie compulsiva, tulburarea obsesiv compulsiva, tulburarea de panica, tulburari psihotice, agorafobia, fobia sociala, abuzul/dependenta de alcool, abuzul/dependenta de medicamente, tulburarea de anxietate generalizata, tulburarea de somatizare si ipohondria.
WISC-IV - Scala de Inteligenta Wechsler pentru Copii
WISC-IV – Scala de Inteligenta Wechsler pentru Copii – editia a patra (Wechsler Intelligence Scale for Children – Fourth Edition) este un instrument clinic, administrat individual, care evalueaza abilitatea cognitiva a copiilor cu varste cuprinse intre 6 ani si 0 luni si 16 ani si 11 luni (6:0 – 16:11). Scala WISC-IV ofera scoruri compozite care reprezinta functionarea intelectuala in domenii cognitive specifce (ex. Indicele de Intelegere verbala, Indicele Rationamentului perceptiv, Indicele Memoriei de lucru si Indicele Vitezei de procesare), dar ofera si un scor compozit care reprezinta abilitatea intelectuala generala a copilului (Coeficientul de inteligenta total – IQ).
KOHS®
KOHS® este un instrument de masurare a aptitudinilor cognitive utilizat pentru evaluarea copiilor si adolescentilor, cu scopul de identificarii valorii varstei mintale si a IQ-ului. Testul este complet lipsit de incarcatura verbala: itemii pot fi rezolvati si evaluati, iar instructiunile pot fi transmise fara niciun recurs la verbalitate; de aceea testul este extrem de util in acele contexte in care capacitatea de verbalizare a respondentului ar putea ridica probleme.
Testul NEPSY®
Testul NEPSY® II ofera o vedere de ansamblu comprehensiva a neurodezvoltării copiilor si adolescentilor, cu varste cuprinse intre 3 si 16 ani. NEPSY®-II permite clinicienilor sa creeze evaluari personalizate in sase domenii: atentie si functie executiva, limbaj, memorie si invatare, senzoriomotor, perceptie sociala, procesare vizuospatiala.
ASRS® (Autism Spectrum Rating Scales)
ASRS® (Autism Spectrum Rating Scales) este un set de scale de evaluare construite pentru a masura comportamente asociate Tulburarilor de Spectru Autist (TSA) aparute in cazul copiilor si tinerilor cu varste cuprinse intre 2 si 18 ani.
Conners™ - 3
Conners™ – 3 evalueaza si identifica ADHD si problemele coroborate, precum: agresivitatea, dificultatile de invatare, relatiile cu familia si cu persoanele de aceeasi varsta (relatiile cu semenii) si functionarea executiva. Testul aplica atat criteriile simptomatice din DSM-IV-TR pentru tulburare de comportament si tulburare de opozitie, cat si itemi de screening ai anxietatii si depresiei, doua afectiuni adesea intalnite alaturi de ADHD.
MASC® (Multidimensional Anxiety Scale for Children)
MASC® (Multidimensional Anxiety Scale for Children) este un instrument de screening practic si eficient pentru masurarea anxietatii la copiii cu varstele cuprinse intre 8 si 19 ani. MASC® ofera o evaluare fidela si valida a simptomelor de anxietate in domeniile majore ale acesteia.
CDI® (Child Depression Inventory)
CDI® (Child Depression Inventory) evalueaza prezenta si severitatea anumitor simptome depresive ale copiilor si adolescentilor cu varste intre 7 si 19 ani.
ABAS™-II (Adaptive Behavior Assessment System)
ABAS™-II (Adaptive Behavior Assessment System) este un sistem de evaluare comportamentala axat pe masurarea abilitatilor adaptative.
DENVER-II (Denver Developmental Screening Test)
DENVER-II (Denver Developmental Screening Test) ofera o evaluare rapida, obiectiva si usor de administrat, de tip screening, ce poate fi administrat copiilor cu vârste cuprinse între 0 şi 6 ani. DENVER-II masoara nivelul de dezvoltare pe domeniile Personal-Social, Motor Fin-Adaptativ, Limbaj, Motor-Grosier. DENVER-II se adreseaza tuturor celor interesati sa surprinda cat mai devreme potentiale probleme de dezvoltare ale copiilor.
Alte servicii
Dezvoltare personala
Ca adult integrat si fara probleme majore, dorinta de a deveni cea mai buna varianta a ta este un obiectiv sanatos.
Consiliere vocationala/cariera
Poate fi deosebit de utila cand explorezi optiuni noi pentru cariera sau reconversie profesionala.
Management coaching
Performanta. Leadership. Inteligenta emotionala. Pot face diferenta in management.