Anxietatea – Ce este, de ce apare si cum se trateaza

Cu totii ne-am confruntat cel putin o data in viata cu o stare de anxietate. Aceasta se poate manifesta intr-o situatie stresanta, precum inainte de un examen sau de vizita la medic, fiind un fenomen normal. Insa, cand anxietatea afecteaza desfasurarea zilnica a activitatilor zilnice reprezinta un motiv de ingrijorare. Fiecare persoana experimenteaza anxietatea diferit, printr-o varietate de simptome. Citeste in continuare si descopera ce este anxietatea, care sunt motivele pentru care apare, dar si cum poti gestiona eficient manifestarile acesteia, pentru a te bucura de viata ta in orice situatie.

Ce este anxietatea si cum o recunoastem?

In psihologie, anxietatea este definita ca teama fara obiect. Anxietatea este o stare emotionala profunda de ingrijorare, neliniste si agitatie, ce poate aparea in diferite contexte. Acest aspect ingreuneaza recunoasterea starilor de anxietate, in special de catre persoana care manifesta aceste trairi. De aceea, este important a consulta un psiholog sau un medic cand apar astfel de simptome si mai ales cand creeaza disconfort.

Chiar daca anxietatea este o reactie fiziologica a organismului, manifestarea unei tulburari de anxietate poate determina persoana afectata sa evite anumite situatii sau activitati. Unele persoane se pot izola, evitand interactiunea sociala, pot recurge la consumul anumitor substante (alcool) sau isi pot schimba complet stilul de viata. De aceea, este bine sa mergem la un psihoterapeut pentru a invata cum sa gestionam eficient aceasta afectiune.

Anxietatea poate lua mai multe forme, iar fiecare persoana poate avea o experienta unica, diferita de a celorlalti. Printre tipurile de anxietate care pot aparea se afla:

  • anxietatea generalizata – Aceasta se manifesta prin persistenta unei stari permanente de anxietate. In majoritatea cazurilor, anxietatea generalizata afecteaza desfasurarea optima a activitatilor cotidiene si afecteaza integrarea unei persoane in societate.
  • atacul de panica – Reprezinta un episod de anxietate de intensitate crescuta. Apare de obicei, in anumite situatii, iar evitarea acestora poate scadea frecventa atacurilor de panica.
  • anxietatea sociala – Acest tip de anxietate este observata doar in contextele sociale, precum vorbitul in public, intalnirile cu oameni noi, desfasurarea activitatilor in societate. Teama de a fi judecat amplifica disconfortul dat de anxietate.
  • fobiile – Sunt reprezentate de episoade foarte intense de teama fata de un obiect specific. Cauzele pot fi multiple, precum animale (serpi), mersul la medicul stomatolog, anumite situatii, teama de microbi sau de a nu se imbolnavi.
  • agorafobia – Este un tip de fobie fata de situatiile din care este dificil sa iesi. Astfel de exemple sunt reprezentate de: utilizarea liftului, a transportului in comun, confruntarea cu spatiile aglomerate sau simpla plecare de acasa.

De ce apare anxietatea – Cauze

Anxietatea nu are o singura cauza, cel mai adesea este determinata de o multitudine de factori. De cele mai multe ori, tulburarea de anxietate este cauzata de evenimentele stresante sau traumatice la care o persoana este expusa.

Printre principalele cauze ale aparitiei unei stari de anxietate generalizata se afla: 

  • experiente traumatice din copilarie (decesul unei persoane dragi, abuzul, bullying); 
  • situatia prezenta (probleme financiare, stresul la locul de munca, suprasolicitarea, accidentele); 
  • diagnosticarea unor afectiuni medicale (patologii severe, bolile tiroidiene); 
  • anumite medicamente (antipsihotice).

Factorii de risc ai anxietatii

Unele persoane prezinta un risc mai crescut de a dezvolta anxietatea. 

In cazul acestora, sunt prezenti mai multi factori de risc, precum: 

  • factorii genetici; 
  • trasaturile de personalitate; 
  • consumul de alcool sau droguri; 
  • traumele; 
  • situatiile stresante.

Simptome – cum stiu ca sufar de anxietate?

Manifestarile anxietatii sunt variate si depind foarte mult de tipul de anxietate prezent. 

Printre cele mai frecvente simptome fizice pe care le prezinta o persoana cu anxietate se afla: 

  • palpitatiile; 
  • starea de greata; 
  • senzatia de gura uscata; 
  • paresteziile (amorteala sau furnicaturi la nivelul membrelor); 
  • transpiratia excesiva; 
  • tremurul; 
  • extremitatile reci; 
  • senzatia de lipsa de aer; 
  • prezenta unui nod in gat.

Simptomele fizice agraveaza starea de anxietate si pot determina si unele schimbari de comportament, precum: 

  • stare de neliniste; 
  • stare de agitatie; 
  • stare de nervozitate; 

dezvoltarea unor comportamente ritualice (spalatul mainilor excesiv, repetarea anumitor actiuni de fiecare cand starea de neliniste apare).

La unele persoane, anxietatea se poate manifesta si prin simptome psihice, precum: 

  • tulburarile de somn (insomnie, dificultatea de a adormi); 
  • cosmaruri; 
  • persistenta unor ganduri repetitive.

Tratament – cum scapi de anxietate?

Este important de mentionat ca anxietatea necesita o abordare terapeutica recomandata de un specialist, deoarece simptomele nu dispar spontan. Desi multe persoane cred ca anxietatea nu este o problema reala, este esential a intelege ca este o adevarata provocare pentru persoanele care o experimenteaza si necesita atentia unui specialist.

Terapia

Una dintre optiunile prin care anxietatea poate fi gestionata este psihoterapia. Aceasta abordare este eficienta, deoarece pacientul este invatat sa isi gestioneze simptomele. In plus, sunt discutate si cauzele anxietatii, cu rolul de a schimba modurile de gandire negativa si comportamentele evitante. In cadrul sedintelor de terapie, vei beneficia de un mediu sigur, in care te poti cunoaste mai bine pe tine si vei afla strategii practice pentru a gestiona anxietatea in fiecare zi.

Una dintre metodele psihologice validate pentru tratarea anxietatii este reprezentata de terapia cognitiv-comportamentala. Rezultatele acestei terapii au fost demonstrate in multiple studii clinice. Un alt beneficiu al acestei terapii este ca este de durata scurta, comparativ cu alte tehnici terapeutice, iar clientul observa ameliorarea simptomelor.

Alte optiuni prin care pot fi reduse simptomele date de anxietate sunt reprezentate de:

  • tehnicile de meditatie;
  • exercitiile de respiratie;
  • yoga;
  • acupunctura;

Este recomandat sa iau pastile pentru anxietate?

Medicamentele pot ameliora simptomele, dar nu trateaza cauza aparitiei anxietatii. De aceea, medicamentele sunt indicate doar pentru perioade scurte de timp si in cazul in care simptomele prezente sunt severe. Insa, este important de mentionat ca medicamentele sunt prescrise doar de catre medicul psihiatru. Printre medicamentele ce pot fi recomandate pentru reducerea simptomelor date de anxietate se afla:

  • benzodiazepinele – au un efect rapid, dar pot dezvolta toleranta;
  • antidepresivele – efectele acestora se pot observa in timp;
  • beta-blocantele – reduc palpitațiile și tremurul.

Pot scapa singur de anxietate?

A gestiona singur simptomele anxietatii este o experienta destul de dificil de realizat. In cazul in care manifestarile sunt de intensitate usoara, iar frecventa acestora este rara, poti gestiona singur efectele anxietatii. Insa, chiar si asa este esential sa aplici diferite tehnici pentru un control eficient al manifestarilor pe care le experimentezi. In lipsa acestora, simptomele anxietatii nu dispar spontan.

Cand simptomele au o intensitate crescuta si sunt persistente, este important sa apelezi la expertiza unui specialist, un psihoterapeut. Ajutorul unui psihoterapeut te poate ajuta sa scapi de simptomele care iti creeaza disconfort intr-o perioada mult mai scurta de timp, decat daca te confrunti singur cu starile de anxietate.

Unele persoane nu constientizeaza care sunt cauzele care genereaza simptomele cu care se confrunta, iar intreaga experienta poate fi copleşitoare. Insa, in prezenta unui terapeut calificat, vei avea suportul emotional necesar pentru depasirea acestor stari.

O abordare terapeutica optima te poate ajuta sa fii mai productiv, sa ai relatii mai bune si sa te bucuri de o calitate mai crescuta a vietii. Pot fi necesare si anumite schimbari ale stilului de viata, dar interventia terapeutica este una dintre cele mai eficiente tehnici prin care poti gestiona eficient anxietatea.

Diferenta dintre frica si anxietate

Atat frica, cat si anxietatea sunt doua stari emotionale puternice, dar care prezinta diferente subtile. Frica reprezinta o reactie emotionala care apare in prezenta unui pericol real sau a unei amenintari iminente. Spre deosebire de aceasta, anxietatea se manifesta in raport cu o serie de ganduri sau actiuni care sunt percepute ca o amenintare. Adica, anxietatea apare ca reactie anticipativa fata de evenimente viitoare.

Durata

Durata celor doua stari emotionale poate diferi foarte mult. Frica este resimtita doar in prezenta pericolului si dispare spontan cand acesta a trecut. Insa, anxietatea poate persista pentru o durata mai lunga de timp, chiar si cand amenintarea nu este prezenta activ. 

Cauza

O alta diferenta semnificativa intre frica si anxietate este reprezentata de obiectul cauzator. Spre exemplu, frica este determinata de un stimul specific, ce poate fi identificat cu usurinta. Printre motivele frecvente de aparitie a fricii se afla:

  • anumite animale (serpi, urs);
  • unele activitati (zborul);
  • situatii particulare (intunericul). 

Insa, in cazul anxietatii, cauza are un caracter mai general si nu este tot timpul identificata. Un astfel de exemplu poate fi reprezentat de anxietatea sociala, in care persoana are teama de orice interactiunea sociala, iar simptomele nu sunt generate de contexte specifice (vorbitul in public, comunicarea cu persoanele cu autoritate).

Anxietatea reprezinta o experienta copleşitoare pentru persoanele care o experimenteaza. Cauzele aparitiei pot fi multiple, dar identificarea acestora este extrem de importanta pentru ameliorarea simptomelor specifice. Daca te confrunti cu stari de anxietate este important a-ti aminti ca nu esti singur si ca exista variate metode prin care poti gestiona eficient trairile emotionale pe care le ai. Cauta suportul si sprijinul emotional la un psiholog cu experienta, unde vei gasi empatie, sustinere si un mediu sigur pentru a intelege starile prin care treci si metodele potrivite prin care iti poti trai cea mai buna viata. Alege sa iti traiesti viata in totalitate!

Sursa foto: Freepik

Bibliografie:

  • www.mayoclinic.org, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/anxiety/symptoms-causes/syc-20350961, accesat la data 22.02.2024;
  • www.webmd.com, https://www.webmd.com/anxiety-panic/causes-anxiety, accesat la data 22.02.2024;
  • https://www.mind.org.uk/information-support/types-of-mental-health-problems/anxiety-and-panic-attacks/causes/, accesat la data 22.02.2024;
  • www.mentalhealth.org.uk, https://www.mentalhealth.org.uk/our-work/public-engagement/mental-health-awareness-week/anxiety-report/what-causes-anxiety, accesat la data 22.02.2024;
  • my.clevelandclinic.org, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9536-anxiety-disorders, accesat la data 22.02.2024.

Psiholog cu drept de libera practica in domeniile Psihoterapie si Psihologie Clinica Specializare si in consiliere vocationala, dezvoltare personala si coaching. Experienta in practica privata – psihoterapie individuala pentru adolescenti, adulti si cuplu, terapie comportamentala aplicata. Experienta profesionala in grupuri de suport si traininguri pe teme de psihoeducatie si dezvoltare personala, psihosexualitate.

Suntem aici pentru a-ți oferi sprijinul de care ai nevoie.