Intrebari frecvente
Ce este psihoterapia si cum functioneaza?
Psihoterapia este un proces terapeutic care vizeaza rezolvarea problemelor emotionale, comportamentale sau relationale. Functioneaza prin intermediul unei relatii de incredere intre terapeut si client, in care se exploreaza gandurile, sentimentele si comportamentele pentru a obtine intelegere si schimbare. Este important de mentionat ca psihoterapia nu este destinata doar persoanelor cu probleme severe, ea poate fi benefica pentru oricine se confrunta cu dificultati sau doreste sa isi imbunatateasca calitatea vietii in general.
Cu ce tipuri de probleme sau afectiuni poate ajuta psihoterapia?
Psihoterapia poate ajuta cu o gama larga de probleme, inclusiv anxietate si tulburari de anxietate (fobii, atacuri de panica, tulburare obsesiv-compulsiva), depresie, traume, stres, tulburari de alimentatie (anorexie, bulimie, mancare compulsiva), tulburari de personalitate (borderline, narcisista, evitanta etc.), dependente (alcoolism, droguri etc.), probleme de relationare si de cuplu, si multe altele. Poti apela la un psihoterapeut si pentru dezvoltarea ta personala, pentru a deveni cea mai buna varianta a ta, daca acesta este obiectivul tau.
Cat timp dureaza psihoterapia?
Durata psihoterapiei poate varia in functie de severitatea problemei, obiectivele terapeutice si progresul individual al clientului. De obicei, terapia poate dura de la cateva saptamani pana la cativa ani.
Care sunt diferitele tipuri de abordari psihoterapeutice?
Există numeroase tipuri de terapie, inclusiv terapie cognitiv-comportamentala, terapie psihodinamica – psihanaliza, terapie bazata pe emotii, terapie de cuplu si familie, terapia interpersonala, terapia de grup, si altele. Fiecare abordare are teorii, tehnici si strategii diferite de abordare. Cu toate ca suntem specializati pe terapia cognitiv – comportamentala care este recunoscuta ca fiind una dintre cele mai eficiente, sustinuta de studii empirice care arata rezultatele sale in comparatie cu alte terapii, in practica noastra integram strategii si tehnici din diverse abordari terapeutice, scopul final fiind acela de a ajuta cat mai eficient clientul.
Cum stiu daca terapia este potrivita pentru mine?
Este important sa ai deschidere si dorinta de a explora problemele tale si de a lucra cu un psihoterapeut. Daca simti ca ai dificultati in gestionarea emotiilor, relatiilor sau comportamentelor, terapia ar putea fi benefica. Terapia cu o persoana care este obligata de anturaj sa mearga la psihoterapeut se poate dovedi ineficienta, motivatia fiind catalizatorul care produce schimbarea.
La ce pot sa ma astept in timpul unei sedinte de terapie?
In timpul unei sedinte de terapie, vei discuta problemele si preocuparile tale cu psihoterapeutul tau, vei explora gandurile si sentimentele, si vei lucra impreuna pentru a gasi solutii si strategii de gestionare. Un aspect important este stabilirea unor obiective cat mai specifice la inceputul procesului terapeutic si realizarea unui bilant la intervale regulate pentru a urmari evolutia ta.
Cat de des va trebui sa particip la sedintele de terapie?
Frecventa sedintelor de terapie poate varia in functie de nevoile individuale si de planul de tratament stabilit impreuna cu psihoterapeutul. De obicei, initial, sedintele pot fi saptamanale sau bisaptamanale. Cateodata, in functie de etapa din procesul terapeutic in care te afli, sedintele pot fi stabilite si la 2/4saptamani.
Confidentialitatea este pastrata de psihoterapeut?
Confidentialitatea este o componenta fundamentala a terapiei. Terapeutii sunt obligati sa respecte confidentialitatea informatiilor discutate in timpul sedintelor, cu exceptia cazurilor in care exista un risc iminent pentru siguranta clientului sau a altora. Pentru mai multe detalii despre confidentialitate, aici.
Cum pot gasi un psihoterapeut bun, calificat?
Poti gasi un psihoterapeut calificat prin recomandari de la medici, prieteni sau membri ai familiei, cautand online sau consultand site-uri specializate in sanatate mentala si psihoterapie. Pentru ca psihoterapia a luat avant in ultimii ani in Romania si pentru unii a fost o oportunitate sunt si persoane necalificate care desfasoara aceasta profesie. De aceea este preferabil sa te asiguri ca lucrezi cu un psihoterapeut cu drept de libera practica, membru acreditat al Colegiului Psihologilor din Romania.
Ce se intampla daca trebuie sa anulez sau sa reprogramez o sedinta?
Majoritatea terapeutilor au politici de anulare si reprogrameaza sedinte. Este important sa anunti cat mai devreme posibil in caz de anulare sau reprogramare, ideal cu cel putin 24 de ore inainte, pentru a permite altor clienti sa beneficieze de acele programari.
Cum ma pot pregati cel mai bine pentru sedintele mele de terapie?
Poti sa te pregatesti pentru sedintele de terapie reflectand asupra gandurilor, sentimentelor si preocuparilor tale, si gandindu-te la obiectivele pe care le ai pentru terapie. In terapia cognitiv-comportamentala este preferabil, pentru a creste eficienta procesului terapeutic, sa iti faci temele/subiectele de explorat stabilite si agreate impreuna cu psihoterapeutul.
Ce rol joaca terapeutul in procesul terapeutic?
In cadrul procesului terapeutic, psihoterapeutul imbraca multiple roluri, actionand ca un ghid, sustinator si un facilitator. Prin intermediul unui spatiu sigur si lipsit de judecata terapeutul incurajeaza explorarea problemelor si dezvoltarea abilitatilor de gestionare pentru progres si vindecare.
Cum voi sti daca terapia ma ajuta?
Vei sti ca terapia te ajuta daca incepi sa te simti mai inteles, mai echilibrat si mai capabil sa faci fata provocarilor vietii. Totodata, vei face un bilant impreuna cu psihoterapeutul pentru vedea daca esti mai aproape de indeplinirea obiectivelor tale, stabilite la inceputul procesului terapeutic. Feedbackul este foarte important in psihoterapie, de aceea este preferabil sa comunici deschis cu psihoterapeutul orice aspect care te macina, atunci cand te simti incomod sau ti se pare ca terapia nu functioneaza pentru tine.
Există vreun risc asociat cu psihoterapia? Poate sa imi faca rau?
Desi psihoterapia este de obicei sigura si benefica, uneori pot aparea dificultati temporare, cum ar fi disconfort emotional sau cresterea constientizarii, pe parcursul procesului terapeutic. Este important sa discuti orice ingrijorare cu terapeutul tau.