Atacul de panica este o experienta caracterizata de frica intensa, care este de cele mai multe ori asociata cu senzatia de moarte iminenta. Acesta este o forma de tulburare anxioasa ale carei cauze pot fi multiple. O persoana care prezinta atacuri de panica poate dezvolta si tulburarea de panica. Aceasta este cunoscuta si ca „frica de frica”, adica persoanele se tem sa nu faca un atac de panica si sa experimenteze manifestarile acestuia.
Pentru a primi ajutor si suportul de care ai nevoie in tratarea atacurilor de panica, este recomandat sa consulti un psiholog cu experienta in domeniu. Acesta te va ajuta sa identifici cauzele atacului de panica si sa implementezi strategii optime pentru a ameliora simptomele acestora. Citeste in continuate si descopera cum recunosti semnele atacului de panica si cum te poate ajuta psihologul in gestionarea eficienta a acestora.
Simptome sau cum se manifesta un atac de panica
Atacul de panica reprezinta un episod de frica intensa, care poate debuta in anumite contexte sau poate fi spontan. De cele mai multe ori, acesta are o durata de aproximativ 10 minute, dar unele persoane pot experimenta disconfortul chiar si pentru 30 de minute.
Manifestarile unui atac de panica pot fi diferite pentru fiecare persoana. Cu toate acestea, printre cele mai intalnite semne si simptome se afla:
- senzatia de sufocare;
- tahipnee (accelerarea ritmului respirator);
- tahicardie (ritm cardiac rapid);
- palpitatii;
- tremur;
- bufeuri;
- transpiratie abundenta;
- durere precordiala (durere in piept);
- senzatie de greata;
- durere abdominala;
- senzatie de lesin;
- tinitus (tiuit in urechi).
Ce trebuie sa fac daca sufar de atac de panica – Tehnici
Atacurile de panica pot fi coplesitoare, creeaza un disconfort crescut si afecteaza chiar si desfasurarea activitatilor zilnice obisnuite. O persoana care experimenteaza un atac de panica se poate confrunta cu o varietate de simptome de intensitate foarte mare. In astfel de situatii, este importanta recunoasterea existentei atacului de panica si aplicarea de diferite tehnici invatate in cadrul sesiunilor de terapie alaturi de psiholog.
Exista o multitudine de metode si strategii care pot ameliora simptomele atacului de panica si care te pot ajuta sa recapeti controlul asupra propriei persoane. Printre tehnicile pe care le poti incerca chiar si tu se afla:
- respiratia controlata;
- focalizarea pe prezent;
- exercitiile de relaxare musculara progresiva;
- meditatia;
- exercitiile de mindfulness;
- imageria dirijata.
Atacuri de panica – Cauze
Atacurile de panica pot fi declansate de o varietate de factori si pot avea cauze complexe, care de multe ori sunt interconectate. Printre cele mai importante cauze ale atacurilor de panica se afla:
- factorii genetici – Cea mai importanta cauza este reprezentata de mostenirea de la parinti. Astfel, unele persoane prezinta o predispozitie genetica pentru dezvoltarea atacurilor de panica sau a altor tulburari anxioase.
- factorii de mediu – Studiile au evidentiat faptul ca genetica nu este singura implicata in etiologia atacurilor de panica, ci si factorii de mediu au o importanta crescuta. La unele persoane, temperamentul si structura personalitatii influenteaza foarte mult starile de anxietate, in timp ce la altii predomina experientele din copilarie sau de-a lungul vietii.
- reminiscentele unei frici instinctive si adaptative – Multe dintre situatiile care cauzeaza atacurile de panica au reprezentat un pericol in urma cu multi ani. Astfel, corpul considera ca expunerea la aceste situatii reprezinta un pericol si pentru a determina evitarea acestora dezvolta emotii foarte puternice. Printre ele se pot afla: frica de inaltime, de a traversa un tunel sau chiar de a fi intr-un spatiu deschis.
Factori de risc in tulburarea de panica
Prezenta anumitor factori de risc creste probabilitatea ca atacul de panica sa se instaleze. Cu toate acestea, este important de mentionat ca nu toate persoanele care se confrunta cu astfel de factori vor dezvolta tulburari anxioase. Chiar si asa, este important a cunoaste care sunt factorii care pot favoriza atacurile de panica si tulburarea de panica, pentru a gestiona eficient aceste stari.
Printre cei mai intalniti factori de risc se afla:
- varsta – Cel mai frecvent, starile anxioase apar la persoanele cu varsta intre 18-40 de ani.
- genul – Tulburarea de panica este mai intalnita la femei, comparativ cu barbatii.
- evenimentele traumatice – Traumele din copilarie sau din viata adulta pot fi raspunzatoare pentru debutul unui atac de panica.
- evenimentele stresante – Stresul reprezinta un factor important pentru aparitia atacurilor de panica. De aceea, este importanta implementarea a cat mai multe strategii pentru gestionarea si reducerea stresului.
- tipul de personalitate – Anumite tipuri de personalitate au o predispozitie pentru dezvoltarea atacurilor de panica. Chiar si asa, cu ajutorul suportului oferit de psiholog si a tehnicilor furnizate de acesta si aceste persoane pot invata sa-si gestioneze eficient simptomele date de anxietate.
- consumul de alcool, cafea – Aceste tipuri de substante favorizeaza starile anxioase. Este importanta evitarea consumul acestora si inlocuirea cu optiuni mai sanatoase.
- factorii sociali – Izolarea sociala si relatiile deficitare pot fi printre factorii care stau la baza atacului de panica.
Tipuri de atacuri de panica
In functie de momentul aparitiei si de factorii declansatori, atacurile de panica sunt clasificate in 3 categorii:
- atacuri de panica inopinate;
- atacuri de panica circumscrise;
- atacuri de panica predispuse situational.
Atacuri de panica inopinate
Atacurile de panica inopinate pot aparea in momente complet neasteptate. Drept urmare, sunt frecvent insotite de o stare de neliniste constanta. Imprevizibilitatea poate determina persoana sa evite anumite activitati sau sa nu mai mearga in anumite locuri, de teama de a experimenta un nou atac. In acest mod, viata de zi cu zi este sever afectata.
Atacuri de panica circumscrise
Atacurile de panica circumscrise apar doar in anumite situatii. Cand sunt identificate circumstantele care le declanseaza, persoana le evita, pentru a nu se mai confrunta cu atacul de panica. Chiar daca evitarea reprezinta o optiune care permite ca atacul de panica sa nu mai apara, tratarea acestora este in continuare indicata. De aceea, este recomandata consultarea unui specialist, cu scopul de a te indruma spre o gestionare eficienta a acestora.
Atacuri de panica predispuse situational
Atacurile de panica predispuse situational apar frecvent in anumite circumstante, dar nu intotdeauna. Astfel, persoana care se confrunta cu acestea nu recurge la evitarea situatiilor cauzatoare. In acest mod, activitatile zilnice nu sunt afectate semnificativ.
Cum gestionezi un atac de panica?
Exista mai multe moduri prin care poti gestiona atacurile de panica. In astfel de situatii, este indicat sa ceri sfatul unui specialist, care sa-ti ofere cele mai potrivite metode pentru tine. In principiu, ameliorarea simptomelor unui atac de panica se face prin exercitii de relaxare si focalizare in prezent. Cu toate acestea, este importanta determinarea cauzei acestor atacuri si in acest scop sunt indicate sesiunile de terapie cognitiv-comportamentala, alaturi de un psiholog specializat in aceasta forma de terapie sau in alte terapii.
Cand simptomele atacului de panica sunt severe, este necesar tratamentul medicamentos, prescris de medicul psihiatru. Administrarea acestuia se poate face simultan cu sesiunile de terapie. Medicamentele au avantajul ca amelioreaza rapid simptomele, dar nu trateaza cauza.
Exercitiile de respiratie
Practicarea unei respiratii controlate are un efect calmant asupra intregului organism. Exista mai multe tipuri de exercitii care pun accentul pe respiratie, iar alegerea celui mai potrivit se face impreuna cu terapeutul, in functie de preferintele fiecarui pacient.
Pana ajungi la cabinetul psihologic, poti incerca un exercitiu simplu pentru linistirea mintii, care consta in:
- realizarea unui inspir profund timp de 4 secunde;
- mentinerea aerului pentru 4 secunde;
- expirul aerului timp de 4 secunde;
- asteptarea altor 4 secunde inainte de a relua ciclul.
Tehnicile de relaxare musculara progresiva
Relaxarea musculaturii corpului induce o stare de calm si liniste. Exista mai multe modalitati prin care iti poti relaxa muschii, dar relaxarea musculara progresiva este cel mai simplu de pus in practica. Aceasta presupune contractia fiecarei grupe musculare pe rand, iar apoi relaxarea acestora.
Focalizarea pe prezent
Focalizarea pe prezent este o tehnica ce are un efect rapid in ameliorarea simptomelor date de atacul de panica. Aceasta muta pe mediul inconjurator atentia centrata pe manifestarile anxioase. Metoda face referire la a acorda atentie obiectelor pe care le ai in jurul tau. Astfel, cand incerci sa te focalizezi pe prezent, este necesar sa identifici:
- obiectele din jurul tau;
- culorile pe care le observi;
- texturile;
- mirosurile;
- zgomotele.
Legatura dintre atacurile de panica si agorafobie
Multe dintre persoanele ce prezinta atacuri de panica dezvolta comportamente de evitare, la fel cum se intampla si in cazul celor cu agorafobie. In plus, majoritatea considera ca prezenta atacurilor de panica sau a agorafobiei reprezinta o slabiciune. Astfel, se critica excesiv si accentueaza si mai mult disconfortul pe care il resimt.
Ce este agorafobia?
Agorafobia reprezinta o tulburare de anxietate, caracterizata de teama excesiva de a se afla in situatii care ar putea induce un atac de panica, asociate cu sentimentul de neajutorare si stanjenire. Persoanele care prezinta agorafobie tind sa evite anumite situatii sau locuri, de teama de a nu se confrunta cu simptomele si disconfortul unui atac de panica. Astfel, pot fi evitate:
- locurile deschise;
- spatiile inguste;
- locurile izolate;
- mijloacele de transport in comun.
Interpretarea gresita a tulburarii de panica
Atacurile de panica si tulburarea de panica reprezinta situatii caracterizate de simptome ce creeaza un disconfort semnificativ. Drept urmare, multe persoane pot confunda prezenta atacurilor de panica cu afectiuni severe, care pun viata in pericol, precum infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral sau chiar cu tulburari psihiatrice, cum este schizofrenia.
Este important de mentionat ca unele persoane care sufera de anxietate au convingeri nerealiste referitoare la starile pe care le experimenteaza. Astfel, cred ca anxietatea reprezinta un semn al unei afectiuni mintale severe.
In ambele situatii, este important de mentionat ca tulburarea de panica nu semnifica existenta unor afectiuni ale altor organe. Aceste tulburari de anxietate pot fi depasite, iar cu tehnicile specifice, poti scapa definitiv de starile anxioase care iti afecteaza viata de zi cu zi.
Tratamentul tulburarii de panica si al atacurilor de panica
Desi atacurile de panica nu pun viata in pericol, este important sa fie tratate. Cea mai eficienta metoda dovedita stiintific pentru ameliorarea simptomelor atacurilor de panica este reprezentata de terapia cognitiv-comportamentala. In cazurile severe, poate fi necesara si administrarea unor medicamente care sa reduca activitatea sistemului nervos si sa ofere o stare de calm.
Terapia cognitiv-comportamentala
Prin intermediul terapiei cognitiv-comportamentale poti intelege mai bine starile anxioase cu care te confrunti si cauzele acestora. De asemenea, in multe dintre situatii, atacurile de panica nu sunt singurele care apar, adica pacientul poate prezenta si o incredere scazuta in propria persoana, abilitati scazute de comunicare sau alte provocari. In cadrul sesiunilor de terapie cognitiv-comportamentala pot fi abordate si aceste aspecte, astfel ca la finalizarea sesiunilor, clientul devine o persoana ce se adapteaza mai usor la situatii, comunica mai bine si nu mai prezinta tulburari de anxietate.
Este important de mentionat ca terapia cognitiv-comportamentala este o forma de terapie in care pacientul este implicat activ. In timpul sesiunilor sunt realizate exercitii, iar la finalul fiecarei sesiuni sunt atribuite teme pentru acasa. Acestea au rolul de a-i oferi clientului oportunitatea de a se autocunoaste si de a obtine progrese mai rapid in timpul terapiei.
Tratamentul medicamentos
Principalele medicamente utilizate pentru tratarea tulburarilor de anxietate sunt anxioliticele si antidepresivele. Acestea sunt prescrise doar de catre medicul psihiatru. Efectul unora dintre aceste medicamente se instaleaza rapid, ceea ce favorizeaza ameliorarea simptomelor intr-un timp scurt. Cu toate acestea, medicamentele actioneaza doar asupra simptomelor, nu si asupra cauzei. Astfel, doar administrarea acestora nu conduce la tratarea atacurilor de panica. In acest scop, este indicata terapia cognitiv-comportamentala sau alte forme de terapie alaturi de un psiholog cu experienta.
Intrebari frecvente despre atacurile de panica
Cand trebuie sa merg la psiholog?
Este indicat sa se consulte un psiholog inca de la aparitia primelor semne de anxietate, deoarece chiar daca pe moment simptomele nu afecteaza semnificativ desfasurarea activitatilor zilnice acestea ascund unele experiente neplacute sau anumite probleme. Este important ca pacientul sa inteleaga constient cauzele anxietatii, pentru ca in timp exista posibilitatea ca simptomele sa se agraveze. Daca observi ca manifestarile atacurilor de panica se intensifica sau frecventa acestora creste, programeaza-te cat mai repede la un psiholog. Sub indrumarea acestuia, poti sa ai din nou o viata echilibrata.
Ce investigatii sunt necesare pentru diagnosticarea atacului de panica?
Confirmarea atacurilor de panica nu se face prin realizarea unor investigatii specifice. Cu toate acestea, investigatiile sunt necesare pentru a exclude alte patologii, precum cele cardiace. De aceea, cand te confrunti cu simptome asemanatoare celor din atacul de panica este indicat sa consulti prima data medicul. Daca in urma analizelor nu este identificata nicio patologie organica, este recomandat sa te programezi la un psiholog.
Daca primesc tratament medicamentos, cat timp trebuie sa il urmez?
Durata tratamentului medicamentos difera pentru fiecare persoana. Intreaba medicul psihiatru care este perioada de administrare a medicamentelor prescrise. De asemenea, este important sa retii faptul ca nu este indicat sa intrerupi tratamentul fara acordul medicului, chiar daca nu mai prezinti simptome. Medicul iti va explica toti pasii de urmat, daca este necesara finalizarea tratamentului.
Ce pot face pentru a-mi gestiona mai bine afectiunea?
Primul pas spre o gestionare optima este sa cauti suport si indrumare la specialistii in domeniu. Ulterior, este indicat sa participi la sesiunile de terapie cognitiv-comportamentala si sa respecti indicatiile psihologului. Efectuarea temelor pentru acasa, realizarea exercitiilor cu sinceritate sunt elemente cheie pentru obtinerea unui progres semnificativ si durabil.
De ce am atac de panica in avion?
Cauzele unui atac de panica in avion pot fi multiple, iar acestea difera pentru fiecare persoana. Pentru identificarea motivului pentru care tu te confrunti cu o astfel de situatie, consulta un psiholog. Cele mai multe persoane prezinta atacuri de panica in avion ca urmare a unor experiente anterioare neplacute in avion sau a lipsei controlului asupra situatiei.
Atacurile de panica pot afecta profund calitatea vietii unei persoane, dar vestea buna este ca pot fi gestionate cu succes prin aplicarea anumitor tehnici. Daca te confrunti cu atacurile de panica si acestea iti provoaca un disconfort semnificativ, programeaza-te chiar acum la o sesiune de terapie. In cabinetul psihologic poti vorbi deschis despre situatiile care iti creeaza disconfort si impreuna cu psihologul poti gasi solutii la problemele care te nelinistesc.
Sursa foto: Freepik