Borderline face referire la o tulburare de personalitate intalnita destul de des, dar care este foarte putin inteleasa. Persoanele care sufera de aceasta tulburare se confrunta cu provocari semnificative in gestionarea emotiilor si in mentinerea unei imagini stabile de sine. Cu toate ca poate fi o experienta coplesitoare atat pentru cei afectati, cat si pentru cei din jurul lor, exista tratamente eficiente care pot ajuta la gestionarea simptomelor si la imbunatatirea calitatii vietii.
Daca ai fost diagnosticat cu bordeline sau cunosti pe cineva cu aceasta tulburare, citeste in continuare pentru a afla mai multe despre aceasta afectiune, dar si care sunt modalitatile eficiente pentru a o gestiona.
Ce este tulburarea borderline?
Tulburarea borderline este o afectiune ce face parte din grupul B al tulburarilor de personalitate, caracterizat de comportamente imprevizibile si dramatice. Aceasta face referire la faptul ca persoanele care se confrunta cu aceasta patologie prezinta elemente caracteristice atat pentru nevroza, cat si pentru psihoza. Principala diferenta intre cele doua stari este reprezentata de contactul cu realitatea. Daca in nevroza, persoana mentine contactul cu realitatea, in psihoza, aceasta il pierde.
Tulburarea de personalitate borderline este o afectiune psihica care afecteaza modul in care o persoana gandeste si simte despre sine si despre ceilalti. Aceasta tulburare poate duce la:
- instabilitate emotionala severa;
- relatii interumane intense, adesea conflictuale;
- comportament impulsiv;
- sentiment de vid interior;
- teama de abandon;
- imagine de sine distorsionata.
Stil VS Tulburare
Distinctia dintre stil si tulburare este foarte importanta. Un stil de personalitate poate include anumite trasaturi sau comportamente caracteristice, dar nu cauzeaza suferinta semnificativa sau disfunctionalitate in viata cotidiana.
In contrast, o tulburare de personalitate implica un set de comportamente si ganduri disfunctionale care duc la probleme semnificative in relatii, munca si in gestionarea emotiilor.
Borderline – Cauze si factorii de risc
Cauzele exacte ale tulburarii borderline nu sunt pe deplin cunoscute. Se considera ca este rezultatul unei combinatii de factori genetici, biologici si de mediu.
Printre factorii de risc asociati cu tulburarea borderline se afla:
- evenimentele traumatice (abuz fizic, sexual, emotional);
- relatii familiale disfunctionale;
- model de atasament insecurizant preluat din familie;
- normele culturale;
- asteptarile sociale nerealiste.
Cum se manifesta tulburarea borderline – Simptome
Manifestarile tulburarii borderline variaza in intensitate in functie de fiecare persoana. Insa, aceasta afecteaza considerabil viata cotidiana a persoanei afectate.
Tulburarea borderline poate fi caracterizata prin intermediul urmatoarelor aspecte:
- momentul declansator – accentuarea simptomelor specifice borderline apare la evenimente minore pentru alte persoane;
- stilul comportamental – personalitatea borderline se caracterizeaza printr-un puternic comportament impulsiv, gesturi suicidare, automutilare, autovatamare, care se asociaza cu insomnie, realizari socio-profesionale reduse;
- stilul interpersonal – face referire la un nivel crescut de instabilitate, oscileaza frecvent intre idealizare si devalorizare;
- stilul cognitiv – evidentiaza inflexibilitate si impulsivitate, asociate cu dificultati in a-si aminti evenimente care i-ar putea alina in situatiile stresante, incapacitatea de a tolera frustrarea, gandire nestructurata, episoade tranzitorii paranoide intense;
- stilul afectiv – se caracterizeaza prin modificari emotionale bruste, de la eutimie (dispozitie normala), la disforie (stare de disconfort emotional).
- stilul de atasament – este de tip nesecurizant, dezorganizat;
- criteriul optim de diagnostic – face referire la faptul ca persoana afectata face eforturi considerabile pentru a evita abandonul real sau imaginar sau pierderile.
Comparatie intre stilul de personalitate VS tulburarea borderline
Este importanta cunoasterea diferentelor dintre stilul de personalitate si tulburarea borderline. Caracteristicile particulare sunt esentiale pentru stabilirea diagnosticului si elaborarea unui plan terapeutic eficient. Manifestarile specifice stilului si cele ale tulburarii de personalitate borderline sunt redate in urmatorul tabel.
Trasaturi stil de personalitate | Trasaturi tulburare de personalitate |
Relatii interpersonale stabile | Relatii interpersonale instabile si intense |
Impulsivitate scazuta | Impulsivitate crescuta |
Stabilitate afectiva | Instabilitate afectiva |
Capacitatea de a gestiona furia | Furie intensa, gestionata inadecvat |
Conexiune cu sine si cu lumea | Stare de vid interior, plictiseala |
Imagine de sine stabila | Imagine de sine distorsionata |
Capacitatea de a evalua realist abandonul | Efort in a evita situatiile care pot duce la abandon |
Absenta comportamentului suicidar | Comportament suicidar |
Capacitatea de a gestiona situatiile stresante | Ideatie paranoida tranzitorie |
Cum se lucreaza cu Borderline
Tratamentul pentru borderline necesita o abordare complexa si personalizata. Una dintre cele mai eficiente metode de tratament este terapia dialectic comportamentala, dezvoltata de Marsha M. Linehan. Aceasta terapie combina tehnici cognitive si comportamentale cu elemente de acceptare si mindfulness.
De asemenea, o buna gestionare pentru borderline include si tehnici pentru:
- imbunatatirea abilitatilor interumane;
- gestionarea emotiilor;
- cresterea tolerantei la suferinta si la frustrare;
- dezvoltarea abilitatilor de comunicare;
- relaxarea fizica si mintala;
- acceptarea de sine;
- dezvoltarea empatiei si a tolerantei;
- gestionare a situatiilor de criza.
Desi poate parea dificil sa te dezvolti pe atatea ramuri ale personalitatii, daca beneficiezi de sprijinul unui psihoterapeut, poti sa aduci schimbari pozitive in viata ta. Aceasta calatorie de dezvoltare a propriei personalitati poate fi presarata cu multe provocari, dar este mai usor a le depasi daca apelezi la serviciile unui psiholog, intr-un mediu controlat si orientat spre dezvoltare.
Femeia cu tulburare borderline
Femeile sunt diagnosticate mai des cu tulburare borderline, comparativ cu barbatii. Manifestarile si impactul tulburarii pot varia semnificativ, dar unele trasaturi si dificultati sunt mai des intalnite la femeile cu borderline:
- schimbari emotionale frecvente;
- autovatamare;
- relatii interumane instabile;
- teama de abandon.
Barbatul cu tulburare borderline
Desi tulburarea borderline este mai putin intalnita la barbati, simptomele prezinta aceeasi intensitate si au impact asupra vietii cotidiene. Cu toate acestea, barbatii pot manifesta tulburarea intr-un mod diferit si pot experimenta dificultati specifice, precum:
- tendinta spre agresivitate;
- comportamente autodistructive;
- comportamente de risc;
- relatii conflictuale;
- teama de abandon manifestata prin retragere sau agresivitate.
Diagnostic pentru tulburarea borderline
Diagnosticarea tulburarii de personalitate borderline este un proces complex, care implica o evaluare detaliata a simptomelor si a istoricului personal. Diagnosticul este stabilit de catre medicul psihiatru, dar tulburarea poate fi depistata si de catre un psiholog clinician. Determinarea diagnosticului se bazeaza pe criterii clinice stabilite, precum cele din Manualul de Diagnostic si Statistica a Tulburarilor Mentale (DSM-5).
Interviul clinic reprezinta componenta principala in stabilirea diagnosticului. Specialistul adreseaza diferite intrebari, pentru a determina care este impactul simptomelor asupra activitatilor zilnice. Suplimentar, pot fi utilizate instrumente psihometrice (teste psihologice) pentru evaluarea diferitelor trasaturi de personalitate.
Tratament pentru tulburarea borderline
Tratarea tulburarii borderline implica o abordare multidisciplinara, care include psihoterapie, medicatie si suport social. Psihoterapia este principala metoda de tratament si se concentreaza pe dezvoltarea unor abilitati de coping sanatoase si pe imbunatatirea relatiilor interpersonale.
Terapia dialectic comportamentala
Terapia dialectic comportamentala este una dintre cele mai eficiente forme de tratament pentru tulburarea borderline. Aceasta se concentreaza pe echilibrarea acceptarii si schimbarii, contribuind la dezvoltarea abilitatilor de gestionare a emotiilor intense, de reducere a comportamentelor autodistructive si de imbunatatire a relatiilor interpersonale.
Aceasta forma de terapie are in componenta sa tehnici si strategii ce fac referire la:
- abilitatile de mindfulness – permit dezvoltarea capacitatii de a fi constient de momentul prezent;
- reglarea emotiilor – se face prin metode care contribuie la identificarea si gestionarea emotiilor intense;
- toleranta la stres – contribuie la o mai buna gestionare a situatiilor stresante;
- eficacitate interpersonala – imbunatateste abilitatile de comunicare si relationare cu ceilalti.
Terapia cognitiv-comportamentala
Terapia cognitiv-comportamentala reprezinta o formula terapeutica eficienta pentru gestionarea tulburarii borderline. Aceasta este axata pe modificarea tiparelor de gandire si a comportamentelor negative. Scopul terapiei este de a ajuta pacientii sa identifice si sa schimbe gandurile disfunctionale care contribuie la instabilitatea emotionala si comportamentala.
Aceasta terapie utilizeaza tehnici, precum:
- restructurarea cognitiva – contribuie la identificarea si corectarea gandurilor negative si distorsionate;
- expunerea – ajuta clientii sa infrunte temerile si sa reduca acele comportamente de evitare;
- exercitiile de relaxare – reduc anxietatea si stresul.
Afla mai multe despre de ce alte servicii utile pentru dezvoltarea personalitatii tale poti beneficia daca alegi sa consulti un psiholog. Informeaza-te si, cu siguranta, vei observa ca iti este mult mai usor sa faci fata provocarilor alaturi de o persoana cu experienta in ghidarea persoanelor spre o viata mai buna.
Terapia interpersonala
Terapia interpersonala este o forma de psihoterapie axata pe identificarea si imbunatatirea relatiilor interpersonale. Obiectivele acestei terapii includ:
- dezvoltarea abilitatilor de comunicare;
- stabilizarea emotionala;
- adaptarea la rolurile sociale.
Terapia interpersonala este de obicei structurata pe o durata de 12-16 saptamani, dar poate fi adaptata in functie de nevoile fiecarui client. Procesul terapeutic incepe cu identificarea relatiilor problematice si a modului in care acestea influenteaza simptomele. Ulterior, sunt deprinse tehnicile speciale pentru rezolvarea provocarilor cu care se confrunta clientul.
Terapia de grup
Terapia de grup este o componenta importanta in tratamentul tulburarii de personalitate borderline. Aceasta ofera un cadru sigur si structurat in care persoanele cu borderline pot invata si exersa noi abilitati de gestionare a emotiilor si de imbunatatire a relatiilor interpersonale. Daca este utilizata impreuna cu alte forme terapeutice, pot fi observate beneficii semnificative in procesul de recuperare, precum:
- dezvoltarea abilitatilor de coping;
- imbunatatirea relatiilor interpersonale;
- suport emotional;
- constientizarea de sine.
Daca doresti sa participi la sesiunile de terapie de grup, alege un psiholog cu care rezonezi si care a creat un grup special pentru borderline. Cu siguranta, vei observa imbunatatirile inca de la primele sesiuni.
Terapia familiala
Terapia familiala este o forma esentiala de interventie pentru persoanele cu tulburare de personalitate borderline, deoarece aceasta afectiune poate afecta profund dinamica familiala si relatiile intre membrii acesteia. Acest tip de terapie implica atat persoana diagnosticata, cat si membrii apropiati ai familiei, cu scopul de a:
- imbunatati comunicarea;
- reduce conflictele;
- crea un mediu de sprijin pentru recuperare.
Terapia familiala ajuta membrii familiei sa dezvolte abilitati mai bune de comunicare, astfel incat sa poata exprima nevoile si sentimentele intr-un mod mai clar si mai constructiv. De asemenea, familia invata sa asculte si sa raspunda intr-un mod empatic si suportiv.
Alte afectiuni asociate tulburarii borderline
Tulburarea de personalitate borderline este adesea asociata cu alte afectiuni psihice si fizice, care pot complica diagnosticarea si tratamentul. Aceste comorbiditati pot influenta gravitatea simptomelor si pot necesita o abordare integrata si personalizata a ingrijirii.
Dintre afectiunile psihice asociate cu borderline fac parte:
- depresia;
- anxietatea;
- tulburarea bipolara;
- tulburarea de stres post-traumatic;
- tulburarile de alimentatie.
Alte afectiuni ce se pot asocia cu borderline cuprind:
- bolile cardiovasculare;
- patologia digestiva;
- tulburarile de somn (insomnia).
Intrebari frecvente privind tulburarea borderline
Cat de frecvent intalnita este tulburarea borderline?
Un procent de 1-2% din populatia globului este afectata de tulburarea borderline. Prevalenta sa poate varia in functie de regiune. Femeile tind sa fie diagnosticate mai des, in parte din cauza faptului ca ele sunt mai predispuse sa solicite ajutor pentru simptomele lor emotionale. Astfel, tulburarea borderline este de trei ori mai frecventa la femei decat la barbati.
Prin ce se diferentiaza tulburarea borderline de cea bipolara?
Tulburarea de personalitate borderline si tulburarea bipolara sunt doua afectiuni distincte, dar care pot fi confundate din cauza unor simptome similare, cum ar fi schimbarile bruste de dispozitie. Diferentele sunt detaliate in urmatorul tabel:
Caracteristici | Tulburarea borderline | Tulburarea bipolara |
Originea | Evenimente traumatice | Cauze biologice |
Schimbarile de dispozitie | Durata scurta, dar intense | Episoade de manie si depresie care dureaza zile, chiar saptamani |
Comportamentul impulsiv | Este generalizat si se manifesta prin autovatamare, abuz de substante, situatii conflictuale | Apare in episodul maniacal, nu este la fel de intens |
Imaginea de sine | Distorsionata | Nu este la fel de afectata |
Raspuns la tratament | Raspuns bun la terapie | Sunt necesare medicamente: stabilizatori ai dispozitiei, antipsihotice, antidepresive |
Pe cine afecteaza tulburarea borderline?
Tulburarea borderline apare de obicei in adolescenta sau la inceputul varstei adulte. Simptomele persista si la varsta adulta, dar in unele situatii manifestarile pot deveni mai putin severe odata cu inaintarea in varsta. Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta tulburare borderline prezinta:
- istoric familial de tulburari mintale;
- istoric de evenimente traumatice;
- relatii instabile cu familia si prietenii.
Ce se intampla daca tulburarea borderline ramane netratata?
Daca tulburarea de personalitate borderline ramane netratata, consecintele pot fi severe si pot afecta multiple aspecte ale vietii unei persoane. Fluctuatiile emotionale pot duce la o stare permanenta de neliniste, anxietate si depresie, ceea ce face dificila gestionarea stresului cotidian. In plus, dificultatea in mentinerea unor relatii stabile, poate conduce la izolarea persoanei afectate.
De asemenea, persoanele diagnosticate au un risc mai mare de a se angaja in comportamente de autovatamare si tentative de suicid. Membrii familiei si prietenii pot experimenta un nivel crescut de stres, frustrare si epuizare emotionala in incercarea de a gestiona comportamentele dificile si imprevizibile ale persoanei afectate.
Exista modalitati prin care putem preveni tulburarea borderline?
Tulburarea borderline este cauzata de o multitudine de factori, ceea ce face dificila abordarea unor strategii de preventie. Insa, riscul aparitiei acestei patologii poate fi redus prin:
- consilierea psihologica a copiilor care au suferit evenimente traumatice;
- stabilirea unor relatii de atasament sigure si stabile intre parinti si copii;
- deprinderea abilitatilor de reglare emotionala;
- incurajarea solicitarii ajutorului de specialitate (terapeut, psiholog);
- invatarea tehnicilor de gestionare a stresului.
Tulburarea de personalitate borderline poate fi o experienta coplesitoare si dureroasa, atat pentru cei care traiesc cu ea, cat si pentru cei apropiati. Este important sa intelegem ca, desi aceasta tulburare aduce provocari semnificative, exista speranta si modalitati de a gestiona simptomele. Prin intermediul terapiei si al sprijinului adecvat, persoanele cu borderline pot invata sa-si gestioneze emotiile, sa-si imbunatateasca relatiile si sa duca o viata mai echilibrata.
Sursa foto: Unsplash
Bibliografie:
- Mc Kay M., Wood J. C., Brantley J., Cum sa-ti gestionezi emotiile coplesitoare si sa-ti recapeti autocontrolul, Editura Herald, 2020;
- Linehan M. M., DBT Skills Training, Handouts and Worksheets, Ed.2, Editura The Guilford Press, 2015,
- my.clevelandclinic.org, https://my.clevelandclinic.org/health/ diseases/9762-borderline-personality-disorder-bpd, accesat la data 13.08.2024;
- www.mayoclinic.org, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/borderline-personality-disorder/symptoms-causes/syc-20370237, accesat la data 13.08.2024.