Psiholog vs Terapeut

Cand vine vorba de sanatatea noastra mintala, alegerea specialistului potrivit este esentiala pentru a ne asigura ca primim ingrijirea de care avem nevoie. De multe ori, poate fi confuz sa intelegem care este diferenta dintre un psiholog, un terapeut si un psihiatru, mai ales cand toate aceste roluri par a se suprapune. Este important sa stim cine ne poate ajuta cel mai bine, deoarece rezultatele pe care le obtinem sunt puternic influentate de specialistul pe care il alegem sa ne ghideze. 

Citeste in continuare si descopera care sunt principalele diferente intre cei 3 specialisti, dar si cum sa te orientezi spre a alege cel mai bun specialist pentru tine.

Psiholog, Psiholog Clinician, Psihoterapeut, Psihiatru si Alte Roluri – Educatie si formare 

Diferentele dintre psiholog, terapeut si psihiatru pot face o mare diferenta in calatoria ta catre vindecare. De aceea, este important sa cunosti principalele caracteristici ale celor 3 specialisti si cand te pot ajuta acestia. 

Psiholog

Psihologul este specialistul care a studiat in cadrul Facultatii de Psihologie si a urmat un program de master intr-unul dintre domeniile psihologiei:

  • psihologie clinica si psihoterapie;
  • psihologie educationala, consiliere scolara si vocationala;
  • psihologie organizationala;
  • psihologia muncii, transporturilor si serviciilor;
  • psihologie pentru securitatea nationala.

De asemenea, psihologul poate participa si la sesiuni de dezvoltare personala, realizate de un psiholog cu experienta. Scopul acestora este de a deveni o persoana echilibrata. De asemenea, psihologul face practica intr-un cabinet, fiind necesar un anumit numar de ore. 

Ulterior, dupa finalizarea studiilor, psihologul primeste acreditare de la Colegiul Psihologilor si poate sa-si deschida propriul cabinet si sa lucreze cu clienti. La inceput, psihologul lucreaza sub supervizarea unui coleg cu experienta mai vasta, pentru a se asigura ca ofera cele mai bune rezultate clientilor sai. Asadar, parcursul unui psiholog necesita nu doar studii universitare, cursuri, dar si practica si ore de supervizare, alaturi de un psiholog cu experienta. 

Psihoterapeut

Psihoterapeutul este specialistul care a urmat Facultatea de Psihologie sau alte studii conexe (Medicina, Asistenta sociala, Psihopedagogie). Pentru a putea profesa, este necesar a urma un program de master in psihologie si o formare in anumite tipuri de terapii, precum:

  • terapie cognitiv-comportamentala;
  • terapie de familie;
  • terapie de cuplu;
  • psihoterapie adleriana;
  • terapie alternativa;
  • terapie integrativa.

Cursurile si formarile necesare carierei de psihoterapeut sunt acreditate de catre Colegiul Psihologilor. Fiecare psihoterapeut poate urma o pregatire anume. De aceea, este important cand iti cauti un psihoterapeut sa te interesezi care sunt specializarile acestuia. 

De asemenea, este important a retine ca astfel de formari pot fi efectuate si de catre psihologi. Daca in cadrul unei sesiuni de terapie cu un psiholog, acesta poate stabili un diagnostic, utiliza teste de evaluare psihologica, suplimentar fata de terapia propriu-zisa, sesiunile de psihoterapie individuala cu un psihoterapeut se concentreaza preponderent pe rezolvarea provocarilor cu care se confrunta clientul.

Psiholog clinician 

Principalele caracteristici ale psihologului clinician fac referire la faptul ca poate realiza evaluarea, diagnosticarea si tratarea tulburarilor mintale. Acesta este instruit sa lucreze cu persoane care se confrunta cu tulburari psihologice complexe si probleme de sanatate mintala care necesita o abordare terapeutica mai aprofundata.

Spre deosebire de psihologul general, care poate oferi suport pentru problemele legate de gestionarea stresului, imbunatatirea relatiilor interpersonale sau consiliere vocationala, psihologul clinician este specializat in tulburari psihice si tratamentul acestora.

Pentru a deveni psiholog clinician, dupa absolvirea facultatii, este necesara inscrierea la un program postuniversitar in acest domeniu. Programul cuprinde parcurgerea notiunilor teoretice, dar si a orelor de practica clinica in spitale, centre de sanatate mintala, cabinete de psihologie. Pe parcursul pregatirii sale, psihologul clinician invata sa utiilzeze instrumentele psihodiagnostice, utile in stabilirea unui diagnostic.

Psihiatru 

Psihiatrul este specialistul care urmeaza Facultatea de Medicina si un program de rezidentiant in psihiatrie. Rolul principal al unui psihiatru consta in diagnosticarea si tratarea tulburarilor mintale, in special a celor severe sau complexe. 

In majoritatea situatiilor, psihiatrul prescrie tratamentul medicamentos, dar si interventia terapeutica optima. In timp ce psihologii si psihoterapeutii se concentreaza in principal pe terapiile bazate pe conversatie, pe gestionarea emotiilor si a comportamentelor, psihiatrul aduce o componenta medicala esentiala in tratamentul sanatatii mintale. Este important a retine ca tratamentul medicamentos este indicat doar la recomandarea medicului psihiatru, dupa o evaluare completa. Evaluarea este realizata de obicei de psihologul clinician.

Desi rolul psihiatrului este de a trata tulburarile mintale din punct de vedere medical, acesta poate urma formari pentru diferite tipuri de terapie. Asadar, poate utiliza ambele optiuni de tratament. In plus, daca psihiatrul nu urmeaza astfel de studii, poate recomanda un psiholog sau un psihoterapeut pacientilor sai.

Coach

Un coach este un specialist care se concentreaza pe dezvoltarea personala, sprijinind indivizii sa-si atinga obiectivele si sa-si imbunatateasca performanta in diverse aspecte ale vietii. Spre deosebire de terapeuti, care abordeaza probleme emotionale profunde, coach-ul este orientat catre prezent, ajutandu-te sa gasesti solutii pentru a-ti maximiza potentialul personal si profesional. Coach-ul nu ofera tratament pentru tulburari mentale sau emotionale, dar te poate ajuta sa-ti clarifici obiectivele si sa dezvolti strategii pentru a le atinge.

Un aspect important de retinut este ca pregatirea unui coach este mult mai putin riguroasa decat cea a unui psihoterapeut sau psiholog. Asadar, pentru a deveni coach este esential a urma un curs, care de obicei dureaza cateva luni si nu este necesara absolvirea Facultatii de Psihologie sau a altor formari acreditate de Colegiul Psihologilor.

Consilier psihologic

Un consilier psihologic este un specialist care ofera sprijin emotional si ajuta pacientii sa faca fata unor probleme specifice:

  • schimbarea carierei;
  • pierderea unei persoane dragi,
  • conflictele;
  • probleme la locul de munca. 

Parcursul unui consilier psihologic cuprinde:

  • Facultatea de Psihologie;
  • program de master in Consiliere psihologica;
  • practica supervizata.

Cum alegi specialistul potrivit nevoilor tale?

Alegerea specialistului potrivit pentru nevoile tale este un pas esential in asigurarea succesului procesului de terapie sau consiliere. Primul lucru pe care ar trebui sa-l faci este sa verifici statutul specialistului in cadrul Colegiului Psihologilor din Romania. Acest lucru iti garanteaza ca persoana cu care lucrezi are o pregatire adecvata si este autorizata sa practice in mod legal. De asemenea, poti verifica experienta, specializarile si abordarea terapeutica a fiecarui specialist, pentru a te asigura ca se potriveste potrivesc cu nevoile tale specifice.

Fa o lista cu provocarile cu care te confrunti si in functie de aceasta, alege specialistul instruit in a-ti oferi suport. Poti opta pentru un psiholog individual sau o clinica. Desi, in ambele situatii, beneficiezi de sesiuni de terapie, daca optezi pentru un cabinet individual de psihologie ai oportunitatea de a-ti alege specialistul care ti se potriveste. In schimb, in cadrul unei clinici, esti distribuit aleator unui terapeut.

Psiholog, Psiholog Clinician, Psihoterapeut, Psihiatru si Alte Roluri – Atributii si Responsabilitati 

Atributiile unui psiholog

Un psiholog este specializat in studierea comportamentului uman si a proceselor mintale. Printre atributiile unui psiholog se afla:

  • evaluarea psihologica a functiilor cognitive, a trasaturilor de personalitate, a emotiilor si a comportamentelor;
  • aplicarea diverselor teste psihometrice;
  • cercetarea diferitelor aspecte ale personalitatii umane.

Ce face un psiholog clinician

Un psiholog clinician este specializat in diagnosticul si tratamentul problemelor psihice severe, precum:

  • depresia;
  • anxietatea;
  • atacurile de panica. 

Psihologul clinician poate face evaluari cu timbru si emite avize pentru comisii pentru acordarea gradului de handicap. Poti intalni psihologul clinician atat in cabinetul individual, cat si in institutiile publice, precum spitalele. Acesta ofera interventii terapeutice adaptate nevoilor fiecarui pacient.

Ce face un psihoterapeut 

Un psihoterapeut se concentreaza pe terapii specifice pentru tratarea problemelor emotionale si psihologice. Acesta poate utiliza o varietate de abordari terapeutice, cum ar fi:

  • terapia cognitiv-comportamentala;
  • terapia centrata pe persoana;
  • psihanaliza.

Psihoterapeutii te ajuta sa explorezi emotiile si sa procesezi traumele prin care au trecut. In plus, contribuie si la dezvoltarea strategiilor de coping pentru a depasi dificultatile prin care treci. 

Ce face un psihiatru 

Psihiatrul este medicul specializat in diagnosticarea si tratamentul tulburarilor mentale severe. Principalele atributii ale psihiatrilor includ:

  • evaluarea starii sanatatii mintale;
  • prescrierea medicamentelor;
  • monitorizarea tratamentului. 

Planul de tratament poate necesita ajustari suplimentare pentru a asigura eficacitatea acestora. Astfel, periodic sunt necesare evaluari pentru monitorizarea evolutiei starii mintale a pacientilor. 

Coach si cosilier psihologic – Atributii si responsabilitati

Atat coachii, cat si consilierii psihologici se concentreaza pe sprijinirea indivizilor in atingerea obiectivelor personale sau in gestionarea provocarilor cotidiene. Coach-ul se concentreaza pe dezvoltarea abilitatilor, motivatie si planificare, fara a aborda aspectele psihologice sau emotionale profunde. Consilierul psihologic foloseste tehnici de interventie pe termen scurt si ofera solutii practice pentru imbunatatirea bunastarii emotionale fara a trata tulburarile mintale severe.

Psiholog vs Terapeut – Confidentialitate si etica 

Confidentialitatea este un principiu fundamental pentru orice specialist in sanatatea mintala, fie ca vorbim de psihologi, psihoterapeuti, psihiatri sau consilieri psihologici. Aceasta regula garanteaza protectia informatiilor personale si medicale ale pacientilor, oferindu-le un spatiu sigur pentru a-si exprima gandurile si emotiile fara teama de expunere.

Ce inseamna confidentialitatea unui specialist in sanatate mintala 

Protejarea datelor pacientilor este esentiala pentru toti profesionistii din sanatatea mintala. Informatiile impartasite de pacienti in timpul sesiunilor sunt confidentiale si nu pot fi divulgate fara acordul acestora, cu exceptia catorva cazuri specifice:

  • pericol de vatamare corporala a clientului sau a altor persoane;
  • cerinte juridice;
  • abuzul sau neglijarea unui minor.

Reglementarile in ceea ce priveste confidentialitatea pot varia. Spre exemplu, codul etic al unui coach poate fi mai flexibil, in functie de formarea urmata. In plus, codul etic nu este  supus acelorasi cerinte legale stricte. 

Consimtamant informat in cazul unui terapeut

Inainte de a incepe orice tratament, pacientii trebuie sa fie informati cu privire la procesul terapeutic, metodele utilizate si drepturile lor. Psihologii, psihoterapeutii si psihiatrii au obligatia de a explica in detaliu:

  • tehnicile terapeutice utilizate;
  • beneficiile, riscurile tratamentului;
  • dreptul pacientului de a lua decizii pentru propria persoana, in conditiile legii. 

Dupa ce aceste aspecte sunt clarificate, specialistii trebuie sa obtina consimtamantul scris al pacientului, asigurandu-se ca implicatiile procesului sunt intelese. In cazul coach-ului si al consilierului psihologic, desi exista o cerinta de transparenta, acestia nu sunt la fel de strict reglementati in ceea ce priveste obtinerea consimtamantului formal.

Relatie bazata pe incredere la psiholog

Succesul terapiei depinde in mare masura de relatia de incredere dintre pacient si specialist. Pentru consolidarea acestei relatii, psihologii si psihoterapeutii lucreaza pentru a crea un spatiu sigur si non-judicativ in cadrul cabinetului de psihologie, pentru ca pacientul sa se simta confortabil si sa se deschida emotional cu usurinta. 

In cazul sesiunilor cu un coach, relatia dintre client si specialist este mai putin formala. Desi increderea ramane esentiala pentru dezvoltarea personala, relatia poate fi mai relaxata si mai orientata spre atingerea obiectivelor personale, fara rigurozitatea impusa de cadrul terapeutic clasic. 

Pentru psihiatri, pe langa construirea increderii, exista si responsabilitatea medicala de a prescrie tratamente farmacologice. Acest echilibru face ca relatia cu pacientul sa fie mai complexa, deoarece pacientul trebuie sa aiba incredere nu doar in abilitatile terapeutice ale psihiatrului, ci si in judecata sa medicala.

Ciclul tratamentului prin terapie – De la diagnostic la recuperare

Primul pas – La cine mergi?

In functie de natura problemelor cu care te confrunti, poti apela la diferiti specialisti. De obicei, primul pas este sa te adresezi unui psiholog sau psihoterapeut. Acestia te pot ajuta sa intelegi mai bine natura dificultatilor tale si sa-ti ofere un prim nivel de evaluare. El mai departe te poate indruma catre un psiholog clinician pentru o evaluare completa sau psihiatru, daca este cazul.

Psihologul te poate ajuta  sa dobandesti o perspectiva mai ampla a stariilor emotionale pe care le resimti. In functie de competentele acestuia, poti opta pentru continuarea procesului terapeutic. O alta optiune este de a apela la un psihoterapeut, care se ocupa mai mult de interventia terapeutica si mai putin de diagnostic. Iar daca stii cu exactitate cu ce provocare te confrunti, ajutorul oferit de consilierul psihologic te poate indruma spre a-ti gasi echilbrul interior.

Cine iti prescrie medicamentele?

Daca in urma evaluarii se constanta ca este necesar tratamentul medicamentos, afla ca doar psihiatrul poate prescrie medicamente. In multe cazuri, psihiatrul colaboreaza cu psihologul clinician sau psihoterapeutul pentru a asigura un tratament complet, care include atat terapia, cat si medicatia. Printre tipurile de medicamente indicate de psihiatru se afla:

  • antidepresivele;
  • anxioliticele;
  • antipsihoticele.

Cine face testele psihologice? 

Testele psihologice sunt esentiale pentru a oferi o imagine clara asupra starii tale mintale. Aceste evaluari detaliate sunt realizate de un psiholog acreditat in domeniul transporturilor, muncii sau serviciilor, consilier vocational sau psiholog clinician. Testele pot include chestionare privind:

  • depresia;
  • anxietatea;
  • trasaturile de personalitate;
  • functiile cognitive.

Este important de mentionat faptul ca doar psihologul clinician poate face evaluare clinica si stabili diagnostice.

Cum decizi tipul de tratament? 

Pentru a determina ce tip de tratament este potrivit pentru tine, este necesar a colabora cu un psiholog, psihoterapeut sau consilier. In functiile de nevoile tale, specialistul iti recomanda metodele asociate cu rate mari de succes pentru provocarile cu care te confrunti.

Cum functioneaza ciclul de terapie? 

Ciclul terapiei incepe cu o prima evaluare, in care specialistul discuta cu tine pentru a intelege mai bine natura provocarilor intampinate. Ulterior, este elaborat un plan terapeutic personalizat. In cadrul sedintelor de terapie, psihologul te ghideaza cu ajutorul metodelor specifice in schimbarea tiparelor negative de gandire sau comportament si dezvoltarea strategiilor de coping.

Pe masura ce terapia avanseaza, specialistul monitorizeaza constant progresul tau. Odata ce te simti mai bine si simptomele tale s-au imbunatatit semnificativ, terapia poate intra intr-o faza de finalizare. Aceasta presupune discutii despre prevenirea recaderilor si consolidarea progreselor.

Intrebari pe care sa le adresezi pentru a verifica expertiza si a evita impostorii 

Cand cauti un specialist in sanatatea mintala, este important sa te asiguri ca persoana respectiva are pregatirea si experienta necesare pentru a te ajuta. Iata cateva intrebari utile pentru a verifica expertiza acestora:

  • „Ce formare profesionala aveti?” – Un psiholog sau psihoterapeut trebuie sa aiba o diploma de la o facultate acreditata, dar si o formare in cazul psihoterapeutului.
  • „Ce metode folositi in terapie?” – Este important sa intelegi ce abordari terapeutice foloseste specialistul si daca sunt bazate pe dovezi stiintifice.
  • „Aveti licenta/certificare?”  – Psihologii, psihologii clinicieni si psihoterapeutii sunt  inregistrati la Colegiul Psihologilor.
  • „Cum abordati situatiile de confidentialitate?” – Este esential sa te asiguri ca terapeutul respecta confidentialitatea si etica profesionala. 
  • „Aveti experienta cu problemele similare cu ale mele?” – Intrebarea te ajuta sa afli daca are expertiza in domeniul tau de interes si daca te poate ajuta.

Asemanari si deosebiri intre diversi specialisti din domeniul sanatatii mintale 

Fiecare specialist din domeniul sanatatii mintale are un rol bine definit. Pentru a-ti fi mai usor sa alegi tipul de sprijin de care ai nevoie, consulta tabelul urmator si descopera principalele caracteristici ale specialistilor sanatatii mintale.

 

SpecialistFormare profesionalaAtributii principalePoate prescrie medicamente?Respecta etica si confidentialitatea?Tip de probleme abordate
PsihologStudii universitare in psihologie (licenta si/sau masterat)Evaluare psihologica, testare, cercetareNuDaProbleme generale, dezvoltare personala, evaluari psihologice
Psiholog clinicianStudii universitare in psihologie + pregatire clinica (masterat sau doctorat in psihologie clinica)Evaluare clinica, diagnostic, tratament al tulburarilor psihiceNuDaProbleme clinice si tulburari psihice (depresie, anxietate, schizofrenie)
PsihoterapeutStudii universitare (psihologie, asistenta sociala sau medicina) + Master +formare specifica in psihoterapiePsihoterapie (terapie cognitiv-comportamentala, psihodinamica etc.) pentru tratarea problemelor emotionale si psihiceNuDaTulburari psihologice, emotionale, traume, relatii
PsihiatruStudii universitare in medicina + specializare in psihiatriePrescrierea de medicamente, tratamente pentru tulburarile severeDaDaTulburari psihice severe (schizofrenie, tulburare bipolara etc.)
CoachNu este necesara formare psihologica, formare in coaching (cursuri)Ajutor in atingerea obiectivelor de viata si performantaNuNu neaparat, depinde de formarea personalaDezvoltare personala, cariera, obiective de performanta
Consilier psihologicStudii universitare in psihologie + specializare in consiliere psihologicaSuport emotional si psihologic pentru probleme relationale, stres etc.NuDaProbleme relationale, emotionale, de adaptare

Alegerea specialistului potrivit poate fi un pas important si personal in calatoria ta catre o stare de bine emotionala. Fie ca ai nevoie de evaluare si suport din partea unui psiholog, explorarea profunda a emotiilor si relatiilor prin psihoterapie sau tratament medical oferit de un psihiatru, ceea ce conteaza este sa te simti confortabil si in siguranta cu persoana care te sprijina. Asculta-ti nevoile si nu te teme sa cauti ajutorul de care ai nevoie. Meriti sa te simti bine si sa traiesti o viata echilibrata!

Sursa foto: freepik

Bibliografie:

  • www.betterhelp.com, https://www.betterhelp.com/advice/therapy/ therapist-vs-psychologist-which-one-to-choose/, accesat la data 09.09.2024;
  • www.healthline.com, https://www.healthline.com/health/psychologist-vs-therapist, accesat la data 09.09.2024;
  • www.psychologytoday.com, https://www.psychologytoday.com/us/basics/ therapy/psychologist-vs-therapist-vs-counselor, accesat la data 09.09.2024.

Psiholog cu drept de libera practica in domeniile Psihoterapie si Psihologie Clinica Specializare si in consiliere vocationala, dezvoltare personala si coaching. Experienta in practica privata – psihoterapie individuala pentru adolescenti, adulti si cuplu, terapie comportamentala aplicata. Experienta profesionala in grupuri de suport si traininguri pe teme de psihoeducatie si dezvoltare personala, psihosexualitate.

Suntem aici pentru a-ți oferi sprijinul de care ai nevoie.