Intr-o lume in continua miscare, unde cerintele profesionale si personale cresc exponential, tot mai multi oameni se confrunta cu o realitate dureroasa: burnout-ul. Aceasta stare de epuizare profunda, atat fizica, cat si emotionala, nu este doar un termen la moda, ci o problema reala care afecteaza persoane din toate categoriile de varsta si din toate domeniile de activitate.
Citeste in continuare si afla ce inseamna burnout, dar si ce metode practice poti pune in aplicare pentru a-l preveni.
Ce este burnout-ul?
Burnout-ul este o stare de epuizare fizica, emotionala si mentala cauzata de expunerea la situatii stresante pentru perioade lungi de timp. Acest sindrom a fost asociat in general cu stresul profesional, insa poate afecta si alte aspecte ale vietii.
Termenul „burnout” a fost folosit pentru prima data pentru a descrie epuizarea chirurgilor care lucrau ore indelungate sub presiune intensa. De atunci, intelegerea burnout-ului s-a extins, recunoscandu-se ca poate aparea in diferite contexte si ca poate afecta indivizi din toate domeniile.
Burnout individual
Acest tip de burnout apare cand o persoana se simte coplesita de propriile responsabilitati si asteptari. Poate fi cauzat de trasaturi, precum:
- perfectionismul;
- standarde inalte;
- stima de sine scazuta;
- dificultati in luarea decizilor;
- negativism;
- senzatia ca nu face lucrurile bine.
Burnout interpersonal
Burnout-ul interpersonal este cauzat de relatiile dificile si conflictuale cu ceilalti, fie la locul de munca, fie in viata personala. Acest tip de burnout poate aparea din cauza:
- conflictelor constante;
- lipsa suportului social;
- abilitatilor reduse de comunicare
- nivelului redus de empatie;
- relatiilor disfunctionale, toxice.
Burnout organizational
Burnout-ul organizational este asociat cu mediul de lucru. Factorii care contribuie la dezvoltarea sa sunt reprezentati de:
- volum excesiv de munca;
- sarcini dificile;
- lipsa resurselor necesare;
- lipsa recunoasterii sau a recompenselor;
- organizare necorespunzatoare.
Burnout vs. Depresie – Diferente
Burnout-ul si depresia sunt doua conditii diferite, din punct de vedere al cauzei, al manifestarilor, al tratamentului. Cu toate acestea, pot prezenta unele simptome comune, precum:
- epuizarea extrema;
- sentimentele de tristete;
- capacitatea de concentrare diminuata;
- atentie scazuta;
- randament redus in desfasurarea activitatilor.
Este important de mentionat ca burnout-ul si depresia nu se exclud si ca pot fi prezente simultan. Consultul unui specialist este esential cand sunt suspectate cele doua afectiuni, ca urmare a faptului ca pentru ameliorarea acestora sunt necesare abordari terapeutice diferite.
Burnout-ul nu este o afectiune medicala
In majoritatea situatiilor, burnout-ul este determinat de circumstantele de mediu. Bineinteles, in aparitia sa un rol important il au si trasaturile de personalitate ale fiecarui individ, dar mediul are un rol semnificativ.
Depresia nu are neaparat o cauza principala
Depresia este o afectiune medicala, care poate fi influentata de experientele de mediu, dar exista si o multitudine de situatii in care depresia nu apare ca urmare a unui factor extern declansator. Aceasta este cauzata preponderent de experienta interioara a unei persoane, mai precis de predispozitiile mostenite, de sinteza anumitor hormoni si neurotransmitatori.
Burnout vs. Depresie – Simptome
Burnout-ul si depresia pot fi usor confundate. Insa, este important a face diferenta dintre ele, deoarece prezinta caracteristici diferite, ce sunt redate in urmatorul tabel.
Burnout | Depresie |
Lipsa de energie | Pierderea interesului fata de activitati |
Sentimentul de detasare fata de acitivitati | Sentimente de tristete |
Tendinta de a amana sarcinile | Ganduri de inutilitate, vinovatie |
Dorinta de odihna | Ganduri de moarte, sinucidere |
Atitudine cinica fata de munca | Plans frecvent |
Lisa sentimentului de implinire la locul de munca | Lipsa dorintei de a indeplini sarcinile |
Burnout – Simptome
Burnout-ul prezinta si unele simptome specifice, precum epuizarea. Aceasta se intalneste sub toate formele, de la epuizare fizica, pana la epuizare emtionala si mintala. Epuizarea poate fi recunoscuta prin:
- oboseala;
- migrene frecvente (durere de cap intensa);
- tulburari de somn (insomnie);
- imunitate scazuta;
- pesimism;
- indoiala de sine;
- incredere de sine scazuta;
- schimbari de dispozitie;
- accentuarea conflictelor cu alte persoane;
- performanta scazuta la locul de munca;
- luare decizilor cu dificultate;
- iritabilitate;
- izolare sociala.
Depresie – Simptome
In ceea ce priveste depresia, simptomele acesteia sunt mentionate in cadrul Manualului de diagnostic si clasificare statistica a tulburarilor mintale (DSM-5). Conform acestuia, diagnosticul de tulburare depresiva se stabileste daca sunt prezente cel putin 5 dintre simptomele caracterisice pentru o perioada de 2 saptamani consecutive si daca afecteaza stilul de viata anterior al persoanei.
Printre manifestarile specifice tulburarilor depresive enuntate in DSM-5 se afla:
- pierderea interesului fata de activitatile care inainte aduceau placere;
- oboseala sporita si scaderea nivelului de energie;
- pierderea poftei de maancare;
- sentimente de inutilitate si vinovatie;
- dificultati de concentrare si gandire;
- ganduri suicidale.
Poti suferi de burnout si depresie in acelasi timp?
Da, burnout-ul si depresia pot fi prezente simultan. Aceste doua conditii desi se pot suprapune, nu sune neaparat conditionate una de cealalta, desi prezenta uneia poate favoriza dezvotarea si a celeilalte. In unele situatii, cele doua stari clinice pot fi generate de acelasi factor.
Identificarea corecta a celor doua conditii se poate face doar de catre un specialist, precum este psihologul. Acesta cunoaste care sunt manifestarile specifice ale celor doua stari si care este cea mai potrivita abordare terapeutica.
Daca te confrunti cu unele dintre simptomele celor doua afectiuni, este indicat a consulta un psiholog. Chiar daca se dovedeste a fi o simpla oboseala mai accentuata, terapeutul iti poate oferi modalitati prin care sa gestionezi eficient stresul si sa-ti organizezi eficient timpul.
Sindromul burnout in lumea corporate
Sindromul burnout este frecvent intalnit in lumea corporate, ca urmare a volumului mare de munca si a cerintelor in continua crestere. Pot fi afectati angajati din diferite domenii si cu diferite functii.
Cauze ale epuizarii la locul de munca
In ceea ce priveste epuizarea la locul de munca exista cateva cauze comune. Cunoasterea acestora poate conduce la prevenirea efectului asociat.
Volumul de munca excesiv
Volumul de munca creste considerabil, indiferent de functia ierarhica. Necesitatea efectuarii unor sarcini complexe intr-o perioada scurta de timp se asociaza cu un nivel crescut al stresului perceput. In timp, poate conduce la:
- scaderea motivatiei;
- diminuarea capacitatii de munca;
- lipsa satisfactiei la locul de munca.
Lipsa echilibrului munca-viata personala
Mentinerea echilibrului intre viata profesionala si cea personala devine dificila, mai ales in contextul unei sarcini de munca intense. Astfel, angajatii care lucreaza in afara programului, sustin ca dedica mai putin timp famisiei si prezinta un nivel mai redus de satisfactie la munca.
Management slab
Serviciile de management sunt esentiale intr-o companie, calitatea acestora reflectandu-se asupra angajatilor. Astfel, un bun sistem de mangement contribuie la:
- oferirea suportului necesar pentru angajati;
- sentimentul de valorizare;
- cresterea motivatiei.
Lipsa de claritate privind sarcinile de lucru
Claritatea in sarcinile de lucru faciliteaza rezolvarea lor eficienta. Detalierea si impartirea sarcinilor complexe in task-uri mai mici optimizeaza performanta si asigura indeplinirea cu succes a obiectivelor propuse la randamentul maxim.
Conflictele cu colegii de munca
Relatiile din spatiul de munca contribuie la crearea unui mediu prietenos, empatic si relaxant. Desi par sa nu aiba legatura cu randamentul de lucru, relatiile cu colegii creeaza un mediu prietenos, in care sarcinile de lucru pot fi indeplinite cu o mare usurinta.
Lipsa sprijinului in indeplinirea sarcinilor de lucru
Sarcinile de lucru complexe sunt mai usor de indeplinit daca exista sprijinul necesar. Asadar, poate fi utila incurajarea muncii in echipa. Daca nu este posibil, oferirea unor detalii suplimentare, a unui interval de timp flexibil pentru rezolvarea acestora reduc nivelul de stres perceput de catre angajati.
Impactul fizic si mental al burnout-ului la locul de munca
Burnout-ul nu influenteaza numai starea emotionala, acesta afecteaza intreaga capacitate a unui individ de a functiona. Consecintele acestuia fizice si mentale se pot observa atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.
Oboseala cronica
Stresul prelungit, volumul mare de lucru, multitudinea de sarcini de efectuat afecteaza stilul de viata al unei persoane. Astfel, acestea obosesc organismul excesiv, iar privarea de somn accentueaza aceasta stare de oboseala. Astfel, se instaleaza oboseala cronica.
Riscul dezvoltarii de boli cardiovasculare, hipertensiune, diabet de tip 2
Stresul cronic perturba echilibrul hormonal si homeostazia corpului, crescand riscul bolilor cardiovasculare si al diabetului. Cortizolul, hormonul stresului, poate creste tensiunea arteriala si glicemia, contribuind la dezvoltarea acestora.
Stres cronic
Experimentarea diferitelor situatii intense din punct de vedere emotional pentru o perioada lunga de timp determina aparitia stresului cronic. Acesta are multiple efecte devastatoare asupra organismului. De aceea, este important a-l evita.
Anxietate si depresie
Stresul si burnout-ul sunt factori care predispun la aparitia anxietatii si a depresiei. Aceste stari necesita atentia unui specialist, deoarece nu dispar de la sine.
Impactul burnout-ului asupra comportamentului
In incercarea de a estompa efectele burnout-ului, persoana afectata poate recurge la unele comportamente periculoase.
Abuz de alcool sau droguri
Consumul de alcool sau droguri poate da o stare de bine pe termen scurt. Insa, consecintele acestora sunt devastatoare pe termen lung.
Lipsa de responsabilitate financiara
Stresul excesiv poate conduce la un comportament incontrolabil in ceea ce priveste banii. Unii oameni cumpara haine, in timp ce altii pot chiar sa-i foloseasca la pariuri. Ambele ativitati creeaza un sentiment de implinire pentru o scurta perioada de timp.
Furie
Burnout-ul genereaza sentimente de furie si o stare de irascibilitate. Furia poate fi dificil de gestionat, daca nu se trateaza burnout-ul si nu se indeparteaza cauzele acestuia.
Burnout-ul parintilor
La parinti, burnout-ul se manifesta ca urmare a stresului continuu si a cerintelor mari de crestere si ingrijire a copiilor. Poate afecta cele 3 arii principale ale unui individ: cognitia, emotiile si comportamentul si se caracterizeaza prin simptome, precum:
- dificultatea de a identifica solutii in relatia cu copilul;
- oboseala
- frica de esec;
- teama de a pierde controlul;
- incapacitatea de a cere ajutorul, sentimente de vinovatie, rusine.
Ca parinte, poti traversa diferite perioade in care intampini provocari sau dificultati in ingrijirea copiilor, iar acestea iti pot afecta comportamentul fata de acestia. Pentru a te asigura ca nu sunt afectati, poti opta pentru cateva sedinte de parenting, alaturi de un psiholog cu experienta.
Copiii pot suferi de burnout?
Da, si copiii pot suferi de burnout. Aceasta stare se poate instala in urmatoarele conditii:
- traversarea unei perioade de stres (schimbari sau tranzitii in viata lor);
- confruntarea cu o frustrare continua (bullying, presiune sociala);
- indplinirea multor activitati.
Burnout-ul la copii poate lua urmatoarele forme:
- schimbarea tiparelor de somn;
- lipsa poftei de mancare;
- durere de cap sau stomac;
- evitarea interactiunilor sau activitatilor sociale;
- pierderea interesului pentru activitati care le placeau in trecut.
Cele 5 etape ale sindromului burnout
Etapa lunii de miere
Aceasta este prima etapa. Se caracterizeaza prin entuziasm si energie ridicata, asociata cu inceputul unui nou proiect sau sarcini. Nivelul de motivatie este cel mai ridicat si este insotit de un puternic sentiment de realizare si implinire.
Etapa constientizarii
In cadrul acestei etape sunt observate primele semne de oboseala si se resimt efectele stresului. Capacitatea de concentrare si productivitatea sunt afectate, iar nivelul de entuziasm se diminueaza considerabil.
Etapa stresului cronic
Efectele stresului sunt tot mai intense si afecteaza buna desfasurare a activitatilor zilnice. Pot sa apara si tulburarile de somn.
Etapa burnout-ului
Aceasta etapa se caracterizeaza prin epuizare severa, persoana afectata simtindu-se coplesita. Indeplinirea sarcinilor obisnuita devine dificila si apare pierderea motivatiei, detasarea emotionala.
Fenomenul Phoenix
Dupa atingerea punctului culminant al burnout-ului, persoana afectata observa ca anumite aspecte ale vietii necesita recalibrare si cauta metoda de recuperare. Sunt adoptate strategii noi pentru gasirea echilibrului dintre viata profesionala si cea personala.
Burnout – Solutii si tratament
Recuperarea din burnout depinde crucial de inceperea tratamentului in stadii incipiente. Identificarea precoce a semnelor si simptomelor este vitala, necesitand consultul unui specialist, cum ar fi psihoterapeutul, pentru a primi solutii eficiente si personalizate.
Recunoaste semnele sindromului burnout
Recunoasterea manifestarilor specifice este primul pas spre amelioararea sindromului de burnout. Pentru aceasta, poate fi util ca macar saptamanal sa analizezi cum te simti, unde te situezi in atingerea obiectivelor propuse si care sunt modalitatile tale de relaxare.
Identifica sursa burnout-ului
Identificarea sursei de burnout si evitarea acesteia poate ameliora simptomele epuizarii. In unele situatii poate fi necesara adoptarea unor strategii pentru reducerea impactului acesteia, cand nu poate fi eliminata.
Stabileste schimbarile imediate pe care le poti face
O ameliorare rapida a epuizarii resimtite poate fi realizata prin implementarea unor mici schimbari in programul zilnic, precum:
- reducerea volumului de munca;
- delegarea sarcinilor;
- optimizarea programului de lucru.
Discuta cu oamenii apropiati
Suportul social reprezinta o componenta importanta in gestionarea burnout-ului. Chiar daca poate simti nevoia sa te izolezi, vorbeste cu prietenii sau familia.
Cere ajutorul unui terapeut
Terapeutul iti poate oferi solutii personalizate pentru ameliorarea starilor pe care le resimti. In cadrul sedintelor de psihoterapie individuala afli care sunt cauzele de burnout si ce poti face pentru a reduce efectele acestuia.
Reevalueaza-ti prioritatile si obiectivele
Uneori, suntem coplesiti de multitudinea de sarcini pe care le avem de indeplinit, dar nu toate acestea sunt necesare si importante. Prioritizeaza sarcinile, astfel incat sa corespunda obiectivelor tale.
Recapata controlul
Organizeaza-ti timpul si sarcinile, astfel incat sa poti indeplini obiectivele pe care le ai in perioada de timp stabilita, fara a te simti coplesit.
Stabileste limite clare
Invata sa spui „nu” si selecteaza atiunile care corespund obiectivelor tale. De multe ori, a indeplini sarcinile de lucru ale colegilor sau ale prietenilor poate conduce la epuizare.
Concentreaza-te pe grija de sine
Acorda-ti timp si pentru activitatile care isi aduc placere si te relaxeaza. Stabileste-ti macar cateva minute zilnic pentru tine si pentru lucrurile care te fac sa te simti bine.
Prioritizeaza somnul
Somnul este indispensabil pentru mentinerea unui stil de viata echilibrat. Respecta un program de somn, care sa-ti asigure necesarul de ore de odihna.
Integreaza in rutina ta practici de gestionare a stresului
Stresul face parte din viata tuturor si este imposibil a-l elimina in totalitate. Insa, adoptarea unor tehnici de relaxare sau a unor hobby-uri te pot ajuta sa reduci nivelul de stres resimtit.
Ia-ti timp liber
Recuperarea dupa evenimentele solicitante este absolut necesara. Planifica pauze regulate si chiar perioade mai lungi de relaxare, in care iti reincarci bateriile.
Cat dureaza sa iti revii din burnout?
Iesirea din burnout este un proces personal si poate varia semnificativ de la o persoana la alta. Timpul necesar pentru recuperare depinde de mai multi factori, inclusiv durata si severitatea burnout-ului, precum si de resursele de suport disponibile. In general, recuperarea poate dura de la cateva saptamani la cateva luni sau chiar ani.
Este important a retine ca recuperarea este un proces gradual, care necesita rabdare si perseverenta. Fii bland cu tine insuti si aloca-ti timp pentru a avea grija de tine.
Cum previi burnout-ul?
Prevenirea burnout-ului implica adoptarea unor strategii eficiente pentru a reduce stresul si a mentine un echilibru sanatos intre viata profesionala si cea personala.
Redu factorii de stres din viata ta & de la locul de munca
Identifica factorii de stres si incearca sa-i elimini sau sa-i gestionezi eficient. De asemenea, deleaga din sarcinile primite. Astfel, vei avea timp si pentru tine, iar ceilalti pot invata ceva nou.
Gestioneaza-ti mai bine timpul
Stabileste-ti cu exactitate care iti sunt prioritatile. Planifica activitatile in functie de importanta si urgenta lor. Foloseste o lista de sarcini, pentru a te asigura ca ai o imagine clara asupra a ceea ce ai de facut.
Socializeaza la locul de munca
Socializarea reprezinta o resursa importanta pentru relaxare si detensionare. In plus, te ajuta sa te deconectezi de la munca, chiar si pentru putin timp.
Separa munca de timpul personal
Stabileste care sunt limitele dintre viata personala si cea profesionala. Acorda-ti timp pentru a te reface in afara spatiului de munca.
Odihneste-te suficient
Prioritizeaza somnul si asigura-te ca ai o rutina de somn corespunzatoare nevoilor tale. Suplimentar, ia pauze regulate, pentru a-ti restabili energia pe parcursul intregii zilei.
Acorda prioritate activitatilor fizice
Studiile au evidentiat ca exercitiile fizice nu doar ca imbunatatesc sanatatea fizica a organismului, ci si pe cea mintala. Poti incepe cu scurte plimbari sau exercitii de intensitate redusa.
Adopta o dieta echilibrata
O alimentatie sanatoasa contribuie la sustinerea unui nivel optim de energie si la o buna dispozitie. Evita alimentele procesate, ce au un continut crescut de zahar si grasimi saturate.
Burnout-ul nu este un semn de slabiciune, ci o reactie normala a organsimului cand este suspus unui stres cronic. Fie ca te confrunti personal cu burnout-ul sau cunosti pe cineva care trece prin aceasta situatie dificila, primul pas este sa recunosti si sa accepti ajutorul. Sub indrumarea unui terapeut, poti gasi modalitatile optime pentru tine, care sa te ajute sa-ti gasesti echilibrul in viata. Aminteste-ti ca nu esti singur, esti valoros si meriti sa te simti bine.
Sursa foto: Unsplash
Bibliografie:
- www.webmd.com, https://www.webmd.com/mental-health/burnout-symptoms-signs, accesat la data 16.07.2024;
- www.darlingdowns.health.qld.gov.au, https://www.darlingdowns.health.qld.gov.au/about-us/our-stories/feature-articles/signs-you-might-be-experiencing-a-burnout-and-how-to-regain-balance-in-your-life, accesat la data 16.07.2024;
- www.mayoclinic.org, https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/burnout/art-20046642, accesat la data 16.07.2024;
- www.apa.org, https://www.apa.org/monitor/2021/10/cover-parental-burnout, accesat la data 16.07.2024;
- m1psychology.com, https://m1psychology.com/can-children-experience-burnout/, accesat la data 16.07.2024.