Bullying-ul este o realitate dura pentru multi oameni, acesta fiind intalnit atat la scoala, cat si la locul de munca. Consecintele sale sunt dezastruoase pe termen scurt, dar si lung, afectand semnificativ calitatea vietii celor care supusi unei astfel de presiuni.
Citeste in continuare si descopera ce inseamna termenul de bullying, cum se manifesta si de ce este important sa fim cu totii mai constienti si mai empatici fata de cei care trec prin astfel de experiente.
Ce este bullyingul?
Bullying-ul este un comportament agresiv si repetat, de intimidare. Acesta poate include mai multe forme de manifestare, de la jigniri, hartuire fizica sau emotionala, pana la excluderea din anumite grupuri sau raspandirea unor zvonuri neadevarate. Pentru ca un comportament sa fie considerat bullying, acesta trebuie sa indeplineasca doua caracteristici principale:
- sa existe un raport de putere (cel care initiaza comportamentul agresiv se afla pe un plan de putere superior, precum un rol de conducere sau un elev cu o popularitate crescuta);
- sa fie repetat (sa existe mai multe episoade ale acestui comportament intre participanti).
In cadrul bullying-ului, victima se simte vulnerabila si neputincioasa, iar agresorul cauta intentionat situatii in care poate sa fie agresiv.
Ce este cyberbullying
Desi este un termen nu foarte cunoscut, cyberbullying-ul se refera la hartuirea sau intimidarea unei persoane prin intermediul tehnologiei. Cel mai adesea, acesta se realizeaza prin intermediul internetului, prin diferite mijloace: retele sociale, mesagerie, jocuri video. In acest tip de bullying, agresorii folosesc platformele digitale pentru a trimite mesaje jignitoare sau a pune in pericol reputatia victimei.
Cyberbullying-ul poate fi greu de recunoscut la inceput. Insa, printre semnele caracteristice se afla:
- mesajele sau postarile umilitoare;
- publicarea pozelor ce pot afecta imaginea unei persoane;
- amenintarile;
- excluderea unui individ din grupuri virtuale;
- raspandirea zvonurilor.
Tipuri de bullying
Bullying-ul poate lua multe forme, iar recunoasterea acestora este esentiala pentru a putea interveni la timp si a ajuta victimele. Indiferent de tipul de bullying, efectele acestui comportament sunt semnificative.
Bullying verbal
Bullying-ul verbal se refera la folosirea cuvintelor pentru a rani sau a intimida pe cineva. Acest tip de bullying include:
- insulte;
- porecle rautacioase;
- amenintari;
- comentarii umilitoare.

Victimele bullying-ului verbal pot deveni anxioase sau nesigure. Acest tip de bullying se recunoaste prin frecventa remarcilor negative, care pot fi rostite de fata cu victima sau alte persoane.
Bullying fizic
Bullying-ul fizic se manifesta prin agresiune fizica, cum ar fi:
- lovituri;
- impingeri;
- trageri de par;
- distrugerea bunurilor unei persoane.

Acest tip de bullying este usor de observat, deoarece lasa urme vizibile (vanatai, rani, haine rupte).
Bullying social
Bullying-ul social se refera la afectarea reputatiei sau a relatiilor unei persoane. Acesta poate cuprinde:
- excluderea unei persoane din grupuri;
- raspandirea de zvonuri;
- ignorarea intentionata a unei persoane.

Bullying online (cyberbullying)
Cyberbullying-ul este forma de bullying care are loc in mediul online, pe retele sociale sau forumuri. Include comentarii jignitoare sau postarea de imagini jenante fara consimtamantul victimei. Acest tip de bullying este greu de evitat, deoarece poate avea loc oriunde si in orice moment, iar agresorii se ascund, adesea, in spatele anonimatului.

De la ce varsta poate incepe fenomenul de bullying?
Fenomenul de bullying poate fi intalnit la orice varsta. Insa, cel mai adesea apare la gradinita si la scoala. La aceasta varsta, bullying-ul se poate manifesta sub forma unor conflicte intre copii, dar si prin excluderea unui copil din jocuri sau grupuri.
Chiar si adultii pot deveni victime ale bullying-ului, fie ca este vorba de agresiune verbala sau sociala, in special in mediul profesional. Este important sa recunoastem ca bullying-ul nu are o limita de varsta si ca poate afecta pe oricine, indiferent de etapa vietii.
Bullying-ul la copiii prescolari
La varsta prescolara, copiii tind sa imite comportamentele pe care le vad la televizor sau la persoanele din jurul lor, fara a intelege in totalitate efectele acestora asupra celorlalti. De obicei, acest comportament nu este motivat de intentia de a rani, ci mai degraba de o lipsa a intelegerii efectelor pe care comportamentul lor il au asupra celorlalti. De aceea, este important ca parintii si educatorii sa le arate copiilor cum sa interactioneze intr-un mod pozitiv si respectuos cu cei din jur.
Bullying-ul la copiii de scoala primara
Intre 7 si 10 ani, copiii incep sa dezvolte empatia cognitiva, adica abilitatea de a intelege emotiile si sentimentele celorlalti. De exemplu, un copil poate rade de altul sau poate exclude pe cineva dintr-un joc, daca intelege ca o astfel de actiune va face pe cineva sa se simta rau. De asemenea, ei pot incepe sa imite comportamentele de bullying observate in mediul social sau in cadrul scolii, fiind influentati de grupurile din care fac parte.
Bullying-ul la adolescenti
La adolescenti, apar cele mai multe cazuri de bullying. In aceasta perioada a dezvoltarii, apare dorinta de a apartine unui grup si de a fi acceptat de cei din jur, ceea ce poate duce la comportamente de bullying (excluderea, marginalizarea celor care sunt diferiti).
Adesea, adolescentii sunt constienti de efectele pe care le au actiunile lor asupra celor din jur, insa aleg de multe ori sa ignore aceste consecinte, din dorinta de a fi populari sau a-si arata puterea in fata colegilor. In cazul adolescentilor, interventia timpurie este esentiala pentru cresterea unui adult responsabil si respectuos.
Ce poate sa faca un parinte pentru a gestiona si preveni bullying-ul
Ca parinte, este esential sa fii atent la semnele de bullying si sa inveti cum sa gestionezi si sa previi astfel de comportamente in viata copilului tau. De multe ori, copiii nu vorbesc despre ce se intampla, asa ca este important sa creezi un mediu deschis si sigur in care cel mic sa se simta confortabil sa impartaseasca orice problema pe care o intampina.
Cultiva o relatie deschisa cu copilul
Relatia parinte-copil este unul dintre cele mai importante aspecte in prevenirea bullying-ului. Daca esti parinte, incurajeaza-ti copilul sa vorbeasca despre orice il preocupa si arata-i ca il intelegi. Copiii care simt ca sunt ascultati si sprijiniti cer adesea ajutorul cand au nevoie.
Observa semnele de bullying
Chiar daca copilul tau nu vorbeste deschis despre ce se intampla la scoala, exista semne care pot indica faptul ca este victima bullying-ului. Daca observi schimbari ale comportamentului, izolare sociala, frica de a merge la scoala sau cosmaruri frecvente, aceste pot fi semnale de alarma.
Educa-l pe cel mic despre bullying
Informarea copilului este esentiala pentru a recunoaste bullying-ul si a sti cum sa reactioneze in astfel de situatii. Incurajeaza-l sa vorbeasca cu un adult de incredere, indiferent daca este victima sau martorul unui comportament agresiv.
Invatare si sprijin emotional
Pentru ca un copil sa faca fata bullying-ului, este important sa ii oferi sprijin emotional continuu. Ajuta-l sa-si construiasca increderea in sine si sa inteleaga ca nu este vinovat de ceea ce i se intampla. De asemenea, ajuta-l sa-si gestioneze emotiile si sa se apere intr-un mod sanatos, fara a recurge la violenta sau comportamente negative.
Colaboreaza cu scoala
Daca suspectezi ca micutul tau este victima bullying-ului, vorbeste cu profesorii sau directorul pentru a clarifica situatia si a gasi impreuna solutii. Scoala este responsabila pentru a asigura un mediu sigur pentru elevi, iar implicarea parintilor este importanta pentru sprijinirea acestui obiectiv.
Cauta ajutor specializat
Daca efectele bullying-ului sunt considerabil vizibile, poate fi necesar sa cauti ajutor specializat. Terapeutii si psihologii pot ajuta copiii si adolescentii sa gestioneze traumele emotionale si sa invete tehnici de coping. Consulta un specialist in psihoterapie pentru copii si adolescenti si asigura-i copilului tau instrumentele necesare pentru a depasi bullying-ul.
In cazul in care copilul tau este victima unui abuz fizic sau psihologic continuu, este important sa stii ca exista masuri legale pentru a-l proteja. Poti depune plangeri scrise la autoritati precum: Politia Romana sau Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului.
Ce poti face din punct de vedere legal daca cel mic este victima bullying-ului
In functie de gravitatea situatiei, poti apela la autoritati pentru a rezolva problema si a asigura siguranta copilului tau. Acestea sunt responsabile de investigarea cazurilor de abuz si oferirea sprijinului adecvat.
Sesizarea unitatii de invatamant sau mutarea la alta scoala
Daca copilul tau este victima bullying-ului la scoala, un prim pas important este sa comunici cu reprezentantii scolii. Acest lucru permite scolii sa ia masuri imediate, in conformitate cu legislatia in vigoare, si sa ofere un mediu sigur pentru elevi.
Multe scoli au grupuri de actiune anti-bullying, care sunt formate pentru a preveni si combate acest fenomen. Aceste grupuri sunt formate din profesori, parinti, autoritati si specialisti care colaboreaza pentru rezolvarea situatiilor de bullying.
In cazurile in care masurile implementate nu aduc rezultate, iar copilul continua sa se simta nesigur sau afectat emotional, mutarea la o alta scoala poate deveni o solutie necesara. Desi aceasta decizie este dificila, ea poate oferi copilului un nou inceput intr-un mediu educational mai sigur si mai sanatos. Inainte de a face acest pas, discuta cu un consilier scolar sau psiholog pentru a intelege pe deplin impactul emotional al schimbarii si pentru a alege cea mai buna optiune pentru copilul tau.
Daca faptele de bullying cuprind violenta fizica, este indicata si sesizarea penala. Pentru aceasta, este recomandat sa consulti un avocat, care sa te indrume spre procedurile judiciare corespunzatoare. In general, se depune o plangere care contine detalii clare despre:
- incident;
- data;
- locul.
Contactarea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC)
Daca bullying-ul devine o problema grava si copilul tau este afectat in mod semnificativ, poti lua legatura cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC). Pentru a face acest lucru, poti depune o sesizare oficiala, explicand modul in care copilul tau este afectat.
De asemenea, DGASPC poate oferi sprijin psihologic si consiliere gratuita atat pentru copil, cat si pentru familie. Astfel, impreuna, puteti gestiona mai eficient aceste situatii.
Apelarea la serviciile de urgenta si politie
Exista situatii cand bullying-ul ia forma agresiunii fizice grave sau a amenintarilor sigurantei. Nu ezita sa apelezi imediat la serviciile de urgenta, la numarul 112. Politia poate interveni rapid pentru a opri agresiunile si pentru a asigura siguranta copilului.
In situatiile ce implica acte de violenta fizica, hartuire severa sau alte comportamente care incalca legea, poti depune o plangere penala la politie. Este important sa documentezi cat mai bine situatia, inclusiv prin fotografii sau alte dovezi, pentru a sprijini cazul. Acest proces poate contribui la protejarea copilului tau si la prevenirea altor incidente similare.
Sesizarea Consiliului National pentru Combaterea Discriminării (CNCD)
Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) este institutia din Romania care se ocupa cu prevenirea si sanctionarea discriminarii in toate formele sale, inclusiv cele asociate cu bullying-ul. Daca copilul tau este victima unor comportamente de bullying bazate pe discriminare, cum ar fi motive legate de rasa, etnie, religie, gen, dizabilitate sau alte criterii, poti face o sesizare la CNCD.
Consultarea unui avocat specializat
Daca situatia copilului tau devine serioasa si nu se poate rezolva pe cale amiabila prin scoala sau alte institutii, poate fi momentul sa apelezi la un avocat specializat. Un avocat te poate ghida in intelegerea drepturilor copilului tau si in luarea celor mai bune masuri legale.
Posibile victime ale bullyingului
Bullying-ul poate afecta pe oricine, dar anumite categorii sunt mai vulnerabile. Cei mai afectati sunt adolescentii. Printre trasaturile care favorizeaza aparitia bullying-ului se afla:
- timiditatea;
- tulburarile de comportament;
- tulburarile emotionale;
- popularitatea redusa la scoala;
- prezenta unei dizabilitati;
- apartenenta la familii cu statut financiar defavorizat sau prosper.
Ce tip de adolescenti risca sa devina agresori?
Bullying-ul nu apare spontan, iar comportamentul agresiv al unui adolescent are adesea radacini in experientele sau mediul in care traieste. Printre adolescentii care au un risc mare de a deveni agresori se afla cei care:
- au probleme in familie;
- au o parere proasta despre ceilalti;
- au dificultati in a respecta regulile;
- au fost expusi la comportamente agresive.
Identificarea acestor factori necesita interventia terapeutica timpurie, cu scopul de a schimba traseul unui adolescent cu tendinte agresive. Consilierea este importanta pentru educarea si dezvoltarea empatiei la adolescenti.
Factorii de risc pentru bullying
Bullying-ul este influentat de mai multi factori. Cunoasterea acestora poate preveni aparitia unor comportamente agresive.
Anturajul
La varsta adolescentei, anturajul are o pondere semnificativa in definirea comportamentului. Dorinta de a fi acceptat poate impinge adolescentul sa intreprinda diferite actiuni, chiar si agresive.
Familia
Mediul familial influenteaza enorm comportamentul copiilor. Lipsa afectiunii din partea parintilor, conflictele constante, neglijenta sau expunerea la violenta acasa pot contribui la aparitia agresivitatii.
Scoala
Lipsa unor masuri clare impotriva bullying-ului, indiferenta profesorilor sau lipsa de supraveghere pot permite escaladarea comportamentelor agresive. Programele de promovare a respectului, a empatiei si a incluziunii sociale pot contribui la diminuarea situatiilor conflictuale.
Factori emotionali
Lipsa increderii in sine si dificultatea de a gestiona optim emotiile cresc riscul ca un copil sa fie implicat in bullying. De aceea, recunoasterea acestora si interventia timpurie sunt esentiale in astfel de situatii.
Semne ca un adolescent este victima bullying-ului
Este important sa fii atent la comportamentul copilului tau, deoarece victimele bullying-ului nu vorbesc intotdeauna despre ceea ce li se intampla. Insa, unele semne te pot ghida spre recunoasterea acestui fenomen. Printre acestea pot fi:
- rani inexplicabile
- tulburari de somn;
- cosmaruri;
- consumul excesiv de mancare;
- lipsa poftei de mancare;
- scaderea stimei de sine;
- izolare sociala;
- lipsa dorintei de a merge la scoala;
- rezultate scolare slabe;
- obiecte personale deteriorate sau chiar lipsa acestora;
- comportamente autodistructive;
- anxietate.

Efectele bullying-ului asupra victimelor
Consecintele bullying-ului apar inca din primele clipe si pot afecta chiar si viata adulta. Cel mai adesea, victimele se confrunta cu:
- atacuri de panica;
- depresie;
- scaderea perfomantei scolare;
- tulburari de somn;
- tulburari de alimentatie;
- tristete;
- risc crescut de suicid.
Rolul psihologului in combaterea bullying-ului
Psihologul joaca un rol esential in combaterea bullying-ului, oferind sprijin atat victimelor, cat si agresorilor. Prin terapie, pot fi identificate cauzele comportamentului inadecvat si cum poate fi acesta inlocuit cu solutii sanatoase de exprimare a emotiilor.

Cum poate terapia sa ajute victimele bullying-ului?
In terapie, victimele se afla intr-un spatiu sigur, in care pot sa-si exprime sentimentele si traumele cauzate de bullying. In timpul sesiunilor, pot fi utilizate mai multe tehnici de terapie, precum:
- terapia cognitiv-comportamentala;
- terapia prin arta;
- terapia conversationala;
- terapia pentru dezvoltarea abilitatilor sociale;
- grupurile de suport.
Prin terapie, victimele pot invata abilitati de coping, pentru a gestiona provocarile zilnice. Umorul, tacerea sau raspunsul asertiv sunt doar cateva dintre solutiile prin care pot reactiona. Cand copilul tau se confrunta cu bullying-ul, nu ezita sa contactezi un psiholog cu experienta.
Cum poate terapia sa ajute agresorii?
Terapia este benefica si pentru agresori, pentru a-i incuraja sa inteleaga cauzele comportamentului lor si pentru a invata sa comunice eficient si sanatos. Pot fi utilizate aceleasi forme de terapie ca in cazul victimelor, dar orientate spre schimbarea atitudinii si deprinderea unor modalitati adecvate de interactiune cu ceilalti.
In astfel de situatii, colaborarea cu scoala si parintii este utila pentru a asigura un sprijin complet. Astfel, schimbarea este incurajata si sustinuta pe toate planurile.
Intrebari frecvente privind bullying
Cum imi pot da seama daca copilul meu este victima bullying-ului?
Ca parinte, este important sa fii atent la orice schimbare in comportamentul copilului tau. Daca observi comportamente noi, tendinta de izolare fata de colegi sau scaderea stimei de sine, este posibil ca micutul tau sa fie victima bullying-ului.
Este bullying-ul online la fel de grav ca cel fizic?
Da, bullying-ul online poate fi la fel de grav ca cel fizic, chiar daca nu lasa urme vizibile. Agresiunea psihologica si emotionala poate avea un impact profund asupra stimei de sine si sanatatii mintale a victimei.
Adultii pot deveni victime ale bullying-ului?
Da, si adultii se pot confrunta cu bullying la locul de munca, cu membri ai familiei sau colegi. Este important ca adultii sa recunoasca aceste comportamente si sa ceara ajutor cand simt ca sunt victime.
Ce poti face daca esti martor la un incident de bullying?
Daca esti martor la bullying, nu ramane indiferent! Sprijina victima, arata-i ca nu este singura si ca nu este vinovata pentru ce i se intampla. Daca este in siguranta, poti sa intervii direct, spunand agresorului sa inceteze. De asemenea, este important sa raportezi incidentul unei persoane care poate lua masuri.
Ce sa nu faci daca copilul tau este victima bullyingului?
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care nu trebuie sa le faci este sa incurajezi razbunarea. Aceasta poate agrava situatia.
Bullying-ul este o provocare des intalnita, care poate afecta profund viata celor care trec prin aceasta experienta. Fii atent la semnalele celor din jur, deschide-ti inima si fii un sprijin pentru cei care au nevoie de ajutor. Este important sa ne amintim ca prin empatie, comunicare deschisa si ajutor specializat, putem face lumea un loc mai sigur pentru noi toti.
Sursa foto: Freepik
Bibliografie:
- www.pacerkidsagainstbullying.org, https://www.pacerkidsagainstbullying.org/what-is-bullying/, accesat la data 09.12.2024;
- humanrights.gov.au, https://humanrights.gov.au/our-work/commission-general/what-bullying, accesat la data 09.12.2024;
- www.stopbullying.gov, https://www.stopbullying.gov/bullying/what-is-bullying, accesat la data 09.12.2024;
- www.stopbullying.gov, https://www.stopbullying.gov/bullying/what-is-bullying, accesat la data 09.12.2024;
- www.unicef.org, https://www.unicef.org/parenting/child-care/bullying, accesat la data 09.12.2024.