Fiecare cuplu trece prin mai multe etape, iar gestionarea eficienta a acestora depinde de foarte multi factori. Chiar daca o relatie se doreste a fi un spatiu sigur pentru ambii parteneri, nu intotdeauna se intampla asa.
Pentru ca o relatie sa fie echilibrata, sa ofere siguranta si calm este necesar ca ambii parteneri sa fie deschisi, sa isi permita sa fie vulnerabili. In majoritatea situatiilor acest lucru nu este posibil, deoarece ambii vin cu un bagaj emotional bogat si cu un istoric de evenimente traumatizante inca din copilarie. Astfel, pot aparea conversatiile in contradictoriu, certurile, adica lupta de putere in cuplu, in care fiecare partener incearca sa preia controlul si sa domine situatia.
Citeste in continuare si vezi ce este de facut daca si tu te afli in aceasta etapa cu partenerul tau.
- Cum se formeaza relatia de cuplu? Etapele unei relatii
- Semne ale luptei de putere in relatia de cuplu
- Cauze ale luptei de putere in relatia de cuplu
- Urmarile luptei de putere in relatia de cuplu
- Toate relatiile implica o lupta de putere?
- Etapele luptei de putere intr-o relatie
- Cum gestionezi lupta de putere in relatia ta?
- Terapia IMAGO in solutionarea luptei de putere si a conflictului in cuplu
Cum se formeaza relatia de cuplu? Etapele unei relatii
Alegerea unui partener se face de cele mai multe ori inconstient, fiind atrasi de persoane care prezinta trasaturi comune cu ale parintelui care a creat cele mai mari conflicte emotionale. Formarea unei relatii de cuplu este un proces complex, care poate varia considerabil in functie de persoanele implicate si de contextul in care se afla. Chiar si asa, unele etape sunt comune, acestea definind relatia dintre cei doi parteneri.
Indragostirea
A te indragosti este un sentiment intens dezbatut atat in literatura, cat si in psihologie, deoarece este caracterizat de o intensitate foarte mare. In aceasta perioada sistemul neuro-hormonal este intens activat si are loc o secretie crescuta a mai multor hormoni: serotonina, dopamina, oxitocina, care ne fac sa ne simtim fericiti si indragostiti.
Ca urmare a prezentei acestor substante in organism, defectele partenerului sunt trecute cu vederea. Intreaga experienta de viata este perceputa ca fiind pozitiva, iar unii chiar spun ca „viata este roz”.
Intimitatea si conectarea
In timp, pe masura ce relatia evolueaza, partenerii devin mai implicati din punct de vedere emotional. Acestia devin mai deschisi, mai vulnerabili si il lasa pe celalalt sa descopere aspecte intime. In acest mod, se creeaza o relatie de incredere si siguranta intre cei doi parteneri.
Lupta de putere – diferentiere
Fiecare partener are propriile nevoi si dorinte, care necesita a fi satisfacute si in interiorul relatiei. Incercarea de a le indeplini poate conduce la diferente de opinii, conflicte si relatii tensionate. Lipsa partenerului, a suportului emotional al acestuia poate redeschide rani din trecut, in care parintii au facut acelasi lucru. Astfel ca, incep sa se manifeste mecanismele de aparare deprinse inca din copilarie, iar partenerul devine inamic.
Astfel de situatii sunt normale si ajuta la cunoasterea mai buna a partenerului, daca sunt gestionate corect. Chiar daca poate parea deplasat, cearta este benefica in cuplu, cat timp partenerii invata sa stabileasca echilibrul intre nevoile personale si cele ale cuplului, raspund pozitiv si se implica cu sinceritate.
Cand unul dintre parteneri nu este dispus sau are dificultati in a intelege perspectiva celuilalt, atunci apar certurile ample si lupta de putere, pentru a prelua controlul relatiei. O astfel de situatie poate parea o adevarata provocare, dar poate fi gestionata eficient cu empatie, calm si, uneori, putina indrumare.
Iesirea din simbioza
La inceputul relatiei ne dorim sa facem totul impreuna cu partenerul si ne dorim sa petrecem cat mai mult timp impreuna cu acesta. Dupa o vreme, aceasta dorinta se diminueaza si partenerii isi permit sa-si dezvolte o autonomie cat mai mare. Aceasta le permite sa evolueze atat in cuplu, dar si individual.
Etapa in care partenerii isi dau voie sa se simta bine singuri sau in compania altor persoane este necesara pentru evolutia optima a relatiei. Astfel, nu apare dependenta de partener sau nesiguranta in lipsa acestuia.
Armonia sau deconectarea
Pe masura ce trec anii, un cuplu experimenteaza diferite situatii. Modul in care ambii parteneri gestioneaza diferentele de opinii, conflictele sau certurile este esential pentru prognosticul relatiei. Astfel, cu o abordare calma, empatica si deschisa exista toate sansele ca relatia de cuplu sa devina armonioasa si puternica pentru a face fata tuturor provocarilor.
Distantarea emotionala, lasarea problemelor nerezolvate fac ca partenerii sa se deconecteze din relatie. La unele cupluri, apare despartirea, iar altele continua sa ramana impreuna, dar au o relatie disfunctionala. Intr-o relatie de lunga durata, aparitia deconectarii intre partenerii de cuplu poate fi normala, insa, intr-o relatie sanatoasa, conexiunea se restabileste rapid.
Semne ale luptei de putere in relatia de cuplu
Prezenta luptei de putere intr-o relatie de cuplu poate fi usor recunoscuta prin identificarea diferitelor comportamente pe care partenerii le manifesta. Printre cele mai des intalnite semne se afla:
- luarea unei decizii fara a consulta partenerul – duce la aparitia sentimentului de inutilitate;
- critica in mod constant – scade increderea in partener;
- invinovatirea pentru diferite lucruri – amplifica lipsa comunicarii eficiente si conflictele;
- divergente referitoare la rolurile in viata de cuplu;
- dificultatea de a face compromisuri;
- lipsa de empatie si incapacitatea de a te pune in locul celuilalt;
- comportamente manipulatoare (refuzul de a vorbi, schimbarea brusca a comportamentului);
- adoptarea pozitiei de victima – il face pe partener sa se simta vinovat;
- comportamente razbunatoare;
- nerespectarea limitelor stabilite.
Toate acestea degradeaza relatia de cuplu, in timp. Gestionarea ineficienta si lipsa comunicarii pot duce chiar la separarea partenerilor. Studiile elaborate de profesorul de psihologie John M. Gottman au evidentiat la cuplurile care s-au despartit ca este necesara prezenta a doar 4 trasaturi care favorizeaza separarea partenerilor. Acestea au fost denumite cei 4 calareti ai apocalipsei unei relatii si sunt reprezentate de:
- critica: Creeaza o relatie de tip agresor – victima. Critica nu reprezinta doar exprimarea unei nemultumiri, ci un atac direct asupra partenerului.
- dispret: Lipsa de respect sau sarcasmul sunt indicatori clari ai dispretului. Cel care dispretuieste adopta o pozitie relativa de superioritate, care face partenerul sa se simta lipsit de valoare.
- defensiva: Consta in prezentarea diferitelor scuze, cand apare sentimentul de vinovatie. Defensiva reprezinta doar un mecanism de autoprotectie, dar prin intermediul caruia partenerul este invinovatit, determinand aparitia conflictelor.
- impietrirea: Apare de multe ori ca un raspuns la dispret. Se caracterizeaza prin angajarea in comportamente care asigura distragerea fata de situatia actuala.
Cauze ale luptei de putere in relatia de cuplu
Fiecare cuplu are particularitatile sale. Astfel, la unele dintre ele, aceste lupte pentru putere apar inca de la inceputul relatiei, in timp ce la alte cupluri, conflictele apar doar in anumite contexte, precum:
- luarea unei decizii referitoare la copii;
- alegerea locului de vacanta:
- modul de utilizare a banilor;
- aspecte politice sau morale.
La baza, lupta de putere reprezinta un mecanism de aparare ce apare ca urmare a experimentarii unei situatii similare din copilarie, precum lipsa acordarii atentiei. Mecanismele de aparare ranesc partenerii de cuplu si in acest mod, apar conflictele.
Urmarile luptei de putere in relatia de cuplu
Lupta de putere in cuplu are in majoritatea cazurilor efecte devastatoare asupra durabilitatii relatiei. Ambii parteneri au de suferit, iar consecintele din punct de vedere emotional afecteaza puternic relatia. Astfel, increderea dintre parteneri scade si acestia se confrunta cu:
- frustrare;
- comunicare defectuoasa;
- indepartare unul fata de celalalt;
- scaderea respectului reciproc;
- diminuarea satisfactiei si a armoniei din cuplu;
- reducerea intimitatii;
- conflicte frecvente;
- perturbarea echilibrului in cuplu.
Prezenta conflictului in cuplu nu doar ca degradeaza relatia, dar are efecte si asupra sanatatii fiecarui partener. Astfel, studiile au evidentiat ca stresul, conflictul si emotiile puternic negative cresc riscul de a dezvolta depresie, reduc eficienta mecanismelor sistemului imunitar de a proteja organismul de boli si scad calitatea vietii.
Toate relatiile implica o lupta de putere?
In orice relatia exista la un moment dat conflicte sau diferente de opinii intre parteneri. Acestea fac parte din dinamica normala a unei relatii. Fiecare partener este unic, prin urmare si opiniile difera in anumite privinte. Insa, nu orice dezacord este considerat o lupta de putere. Astfel, daca situatia este gestionata cu empatie, calm, iar partenerii sunt dispusi sa se asculte si sa decida impreuna, atunci este considerat a fi un proces normal.
Studiile au demonstrat ca nu parerile diferite sunt cele care afecteaza relatia, ci modul in care partenerii le percep. Abilitatea de a-l asculta pe celalalt si a face compromisuri in unele situatii este esentiala pentru o relatie lunga si fericita.
Etapele luptei de putere intr-o relatie
Socul
Primul moment in care unul dintre parteneri se confrunta cu lupta de putere determina aparitia unui soc emotional. In unele situatii, partenerul poate fi surprins si poate chiar sa nu constientizeze ceea ce se intampla.
Negarea
Negarea consta in refuzul unuia sau a ambilor parteneri de a accepta ca exista lupta de putere. Acestia pot ignora conflictul sau ii pot diminua importanta. In aceasta etapa multe persoane cred in rezolvarea conflictului de la sine, insa nu se poate realiza fara ca ambii parteneri sa se implice in gestionarea luptei de putere.
Furia
Cand partenerii constata ca negarea sau ignorarea nu sunt o optiune buna, atunci sentimentele de frustrare si furie iau locul indiferentei. Pot exista chiar si anumite episoade intense de exprimare a emotiilor, nu intotdeauna intr-un mod placut pentru partener.
Negocierea
Etapa de negociere apare la cuplurile care doresc sa gaseasca o solutie. Eficienta negocierii depinde de gradul de acceptare al ambilor parteneri si de capacitatea de a face compromisuri. Printr-o comunicare buna, acestia pot stabili care sunt nevoile fiecaruia si ce lucruri sunt necesare pentru a fi satisfacute.
Disperarea
Disperarea apare cand negocierea nu dizolva conflictul. Este caracterizata de sentimente de dezamagire, tristete. Restabilirea echilibrului este dificil de realizat in aceasta etapa, dar nu imposibila.
Cum gestionezi lupta de putere in relatia ta?
Evitarea comportamentelor care agraveaza conflictul
Identificarea comportamentelor care determina conflicte este primul pas spre rezolvarea acestora. Este importanta comunicarea cu partenerul pentru a afla ce anume il deranjeaza si il face sa se simta nesigur, trist sau furios. Unele comportamente nu pot fi evitate, insa pentru a nu contribui la amplificarea conflictului poate fi util sa nu reactionezi la derapajele partenerului.
Echilibrarea asteptarilor
Fiecare persoana are anumite asteptari de la partenerul sau, insa nu intotdeauna acestea sunt realiste. Cel mai potrivit este sa afli direct de la partener care sunt expectantele acestuia si sa ajungeti la o intelegere pentru a le indeplini. Renuntarea la critica si la manifestarea emotiilor negative in timpul procesului de consolidare a relatiei reprezinta elemente importante pentru obtinerea unui rezultat cat mai promitator. Eliminarea negativitatii, desi este un proces complex, dar realizabil cu ajutorul unui psiholog, face loc sigurantei si angajamentului pozitiv dintre parteneri.
Cultivarea compasiunii in cuplu
Empatia este un element central intr-o relatie. Capacitatea de a-l intelege pe cel de langa tine si de a-i arata compasiune cand trece prin momente dificile consolideaza legatura emotionala si relatia.
Comunicarea deschisa si onesta
Comunicarea eficienta este o caracteristica esentiala pentru buna desfasurare a oricarei relatii. Exprimarea sincera a gandurilor si a sentimentelor ii permita partenerului sa-ti inteleaga mai bine nevoile, evitand astfel acumularea frustrarii, iar conflictele au sanse mai mari de a se rezolva.
Impartirea puterii
O relatie de cuplu normala este dinamica. Este de dorit ca ambii parteneri sa ia deciziile impreuna, astfel incat sa se simta valorizati. Ideal este ca puterea sa fie impartita in mod egal, dar pot exista si situatii in care deciziile sa fie luate aleatoriu doar de unul dintre parteneri. Acest aspect este sanatos pentru relatia de cuplu, cand ambii parteneri pot lua decizii.
Respectul reciproc
Respectul fata de partener sta la baza unei relatii sanatoase. Este important ca indiferent de emotiile pe care le resimti sa adopti un comportament prin care partenerul sa nu se simta jignit, devalorizat. Asculta cu atentie opiniile pe care le are, incearca sa-l intelegi si sa nu subestimezi importanta dorintelor sale.
Terapia de cuplu
Gestionarea conflictelor si a echilibrului puterii in cuplu poate fi destul de dificil de realizat fara indrumare. Suportul oferit de specialisti, precum psihologul sau psihoterapeutul iti ofera posibilitatea de a restabili echilibrul in relatie. Terapia de cuplu iti pune la dispozitie instrumente valoroase pentru a comunica mai eficient si a rezolva conflictele echitabil pentru ambii parteneri.
Terapia IMAGO in solutionarea luptei de putere si a conflictului in cuplu
Ce este IMAGO?
Terapia IMAGO este conceputa de psihanalistul Harville Hendrix. IMAGO este o forma de terapie de cuplu in care ideea principala este ca o relatie ce are la baza principii sanatoase permite dezvoltarea armonioasa a partenerilor.
In cadrul acestei terapii sunt explorate experientele din copilarie, identificarea traumelor si rezolvarea acestora. Acest proces se realizeaza intre cei doi parteneri sub indrumarea terapeutului IMAGO. Astfel, terapeutul creeaza contextul optim pentru comunicarea deschisa intre cei doi, realizarea unui dialog constient si o mai buna intelegere a experientelor traite de partener.
Cum te ajuta IMAGO in solutionarea conflictelor in cuplu?
Principalul rol al terapiei IMAGO este cel de vindecare a ranilor din copilarie. Rezolvarea acestora iti va permite sa evoluezi si sa iti atingi obiectivele pe care ti le propui ca adult. Relatia de cuplu are si rolul de a-ti asigura dezvoltarea emotionala si psihologica pentru a depasi traumele si a creste, a te maturiza, iar aceasta forma de terapie favorizeaza acest aspect.
Scopul inconstient al unei relatii de cuplu de lunga durata este de a finaliza experientele emotionale traite in copilarie, de a vindeca ranile provocate de acestea, iar terapia IMAGO are capacitatea de a imbunatati acest proces si de a obtine progrese semnificative pentru viata emotionala a ambilor parteneri.
Cei care au urmat sedinte de terapie IMAGO au observat unele schimbari in dinamica relatiei de cuplu, precum:
- imbunatatirea comunicarii – devine constienta si eficienta;
- cresterea empatiei;
- acceptarea emotiilor partenerului fara a fi judecat;
- reducerea criticii;
- consolidarea unui mediu sigur, in care partenerii se pot exprima deschis.
Lupta pentru putere intr-o relatie poate fi un proces inevitabil, dar modul in care este gestionata face diferenta intre o relatie sanatoasa si una tensionata si plina de conflicte. Acceptarea faptului ca rolurile intr-o relatie necesita a fi distribuite egal, aratarea compasiunii fata de partener, respectul si o buna comunicare transforma orice relatie intr-o adevarata poveste de dragoste. Daca si tu intampini dificultati in situatiile conflictuale din cuplu, apeleaza cu incredere la un psiholog pentru indrumare. Ghidarea oferita de terapeut se asociaza cu rezultate mai bune, mai rapide si mai durabile comparativ cu situatia in care incerci sa rezolvi singur problema.
Sursa foto: Freepik
Bibliografie:
- Harville Hendrix, Helen LaKelly Hunt, Terapia Imago – Stiinta relatiilor, 2022, Ed. Pagina de Psihologie;
- Terrence Real, Getting past you & me to build a more loving relationship, 2022, Ed. Rodale Books;
- study.com, https://study.com/academy/lesson/power-struggle-in-relationships.html, accesat la data 14.03.2024;
- www.gottman.com, https://www.gottman.com/blog/the-four-horsemen-recognizing-criticism-contempt-defensiveness-and-stonewalling/, accesat la data 14.03.2024;
- www.loveatfirstfight.com, https://www.loveatfirstfight.com/relationship-advice/conflict/overcome-power-struggle-stage/, accesat la data 14.03.2024;
- psychcentral.com, https://psychcentral.com/relationships/power-struggle-relationships#recap, accesat la data 14.03.2024;
- www.wideworldcoaching.com, https://www.wideworldcoaching.com/blog/navigating-the-power-struggle-in-relationships/, accesat la data 14.03.2024.